Iranac ženi (17) odrubio glavu, dobio manju kaznu jer mu je njena porodica oprostila

Setayeshi rekao je novinarima da je Sajjad Heydari osuđen na sedam i po godina zatvora za ubistvo i dodatnih osam mjeseci za napad. Objasnio je da je presuda u skladu s iranskim zakonom prema kojem se namjerno ubistvo kažnjava smrću, osim ako porodica žrtve oprosti ubici

Iranac Sajjad Heydari ubio je svoju suprugu Monu Heydari (17) i osuđen je na 8 godina zatvora, javljaju iranske vlasti, a prenosi BBC. Društvenim mrežama počele su kružiti slike na kojima ubica gradom Ahvazom nosi odrubljenu glavu žene nakon tzv. “ubistva iz časti”.

Portparol suda Massoud Setayeshi rekao je da se radi o blagoj kazni zato što su mu Monini roditelji “oprostili” zbog ubistva. Njen otac ranije je rekao da nije dao pristanak za ubistvo. Mona je s ubicom bila u braku od 12. godine, a sina je rodila sa samo 14 godina.

Lokalni mediji izvijestili su da je pobjegla u Tursku zbog porodičnog nasilja za koje je bio odgovoran njen muž, a vratila se u Iran nekoliko dana prije ubistva koje se dogodilo prošlog februara, jer joj je porodica jamčila da će biti sigurna.

Setayeshi rekao je novinarima da je Sajjad Heydari osuđen na sedam i po godina zatvora za ubistvo i dodatnih osam mjeseci za napad. Objasnio je da je presuda u skladu s iranskim zakonom prema kojem se namjerno ubistvo kažnjava smrću, osim ako porodica žrtve oprosti ubici.

Monin zet je osuđen na 45 mjeseci zatvora zbog učešća u ubistvu, rekao je. Jezivo ubistvo podstaklo je nove zahtjeve u Iranu za donošenje zakona usmjerenog na sprječavanje porodičnog nasilja i zaštitu žrtava, piše Index.hr.

Bilo je i govora o tome da se podigne minimalna dob za stupanje u brak za djecu. Trenutno je postavljena na 13 godina za djevojčice iako se i mlađe mogu zakonski udati uz saglasnost suda i roditelja.

Foto: Mona Heydari (Twitter)

Idi na VRH

error: Content is protected !!