Nuhodžić na “Danima dijaspore” u Petnjici: Vi ste primjer multietničke i građanske CG kakvu iz dana u dan stvaramo

Nuhodžić je naglasio da će država, kroz svoje programe podrške, odgovorno i spremno stati uz svaki projekat koji doprinosi razvoju bihorskog kraja. „Prema tim inicijativama odnosićemo se domaćinski i uz konkretnu pomoć i razumijevanje. Vlada Crne Gore poboljšava infrastrukturu i radi na bojem povezivanju s drugim krajevima države. Konačno, otvaranje prve dionice autoputa sve će nas približiti jedne drugima. Za sve ljude sjevera Crne Gore to će biti mogućnost više”, rekao je ministar

“Dani dijaspore” su istinski praznik zajedništva i festival multikulture. Lijep je osjećaj kada se susretnu najbliži – u dobru, u dobroj namjeri i volji. To je snaga ovdašnjih ljudi. Tradicija koju ste stvorili podstrek je generacijama koje dolaze i koje će, u to sam siguran, imati istu emociju kada je riječ o njihovom zavičaju, o državi iz koje potiču. A na nama je da stvaramo mogućnosti širokog povezivanja, da razvijamo kulturne posebnosti, da unapređujemo privredne aktivnosti, da budemo partner u razvoju poslovnih i drugih ideja, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na manifestaciji „Dani dijaspore“, koja je danas održana u Petnjici.

Kazao je da je Bihorski kraj od davnina davao mudre i vrijedne ljude.

„Svjedočimo da je tako i danas, gotovo bez izuzetka. Vaš primjer je jaka zaloga multietničke i građanske Crne Gore kakvoj težimo i kakvu iz dana u dan stvaramo. Ovdje, u srcu Bihora, ljudi su srođeni sa idejom građanskog i otvorenog, multietničkog društva. Takve osjećaje ste ponijeli iz ove ponosne sredine. Takav ste karakter utkali i u mjesta u inostranstvu gdje živite i stvarate svojoj porodici egzistenciju. Uvijek ste tu da pomognete čovjeku iz svog kraja, i znanom i neznanom. Crna Gora, suverena i evropska, to pamti i cijeni. Vaš patriotski čin, svakog od vas ponaosob, vaših porodica i čitavog ovog kraja rasutog po Evropi i svijetu čin je koji uvažavamo i vrednujemo kao pravi primjer odnosa prema domovini. I ovaj skup je prilika da vam se iskreno na tome zahvalimo. Takav vaš odnos davao nam je podstrek da unapređujemo uslove za život u Bihoru i u čitavom kraju“, rekao je Nuhodžić.

Posebno je naglasio da će država, kroz svoje programe podrške, odgovorno i spremno stati uz svaki projekat koji doprinosi razvoju bihorskog kraja, prenosi Portal Analitika.

„Prema tim inicijativama odnosićemo se domaćinski i uz konkretnu pomoć i razumijevanje. Vlada Crne Gore poboljšava infrastrukturu i radi na bojem povezivanju s drugim krajevima države. Konačno, otvaranje prve dionice autoputa sve će nas približiti jedne drugima. Za sve ljude sjevera Crne Gore to će biti mogućnost više”, rekao je ministar.

Nuhodžić je istakao da nas je pandemija COVID-19, koja je pogodila čitavu planetu, opomenula da se moramo vratiti svome, da moramo više cijeniti svoj prostor i svoju prirodu.

„Ako sami ne stvaramo, ne možemo očekivati dobit od drugoga. Ako se ne posvetimo vrijednostima koje imamo, nemamo napretka. Još jednu važnu pouku smo izvukli iz novonastale situacije. Da Crna Gora ima ljude, sposobne i obrazovane, spremne da se uhvate u koštac sa svim problemima, od zdravstvenih do ekonomskih. Među tim kadrovima dosta je onih koji potiču iz Bihora, dokazanih u brojnim oblastima djelovanja. Na takve ljude Crna Gora računa u periodu buduće izgradnje. Nema razvoja crnogorskog društva bez vrijednih pojedinaca iz ovoga kraja, privrženih svojoj jedinoj državnoj kući“, kazao je Nuhodžić.

Zahvalio je iseljenicima što u svakoj prilici njeguju patriotizam.

„Vi odlazite da biste nam se vraćali. Da bi i jedni i drugi bili bolji i korisniji zajednici. Svijetli su vaši primjeri, kao što je izgledna naša evropska budućnost uz vas. Nastavljamo zajednički da radimo na daljoj obnovi sjevera i države, uz očekivanje da će brzo doći dan kada će i formalno naša Crna Gora biti dio Evrope, iz koje nam donosite vašu neprevaziđenu energiju, solidarnost i ljudskost. Želim da još dugo obilježavamo ‘Dane dijaspore’ onako kako dolikuje ljudima ovog kraja – dostojanstveno, složno i uz snažne poruke čuvanja i afirmacije multietničkog bića Crne Gore“, kazao je ministar.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!