Srbijanski mediji: Brisel će nam sutra uručiti ultimatum, moramo priznati Kosovo!

Sagovornici “Večernjih novosti” iz diplomatskih krugova tvrde da Brisel preko Lajčaka planira da šefu srbijanskog tima Marku Đuriću preda nacrt sporazuma sa zahtjevom da ga proslijedi predsjedniku Srbije Aleksandru Vućiću. “Ovaj nacrt je EU napravila bez pregovora sa bilo kojom od strana. U tekstu se zahtijeva da Srbija prihvati i članstvo Kosova u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama”, tvrde “Novosti” pozivajući se na “dobro obaviješteni izvor”

Marko Đurić i Aleksandar Vučić (Foto: Printscreen)

Predstavnici administracije EU u Briselu u četvrtak bi Srbiji mogli uručiti ultimatum da prizna Kosovo – objavile su vlastima u Beogradu bliske “Večernje novosti”, pozivajući se na “dobro obaviještene diplomatske izvore”.

Prema informacijama “Večernjih novosti”, delegaciji Beograda koja putuje na razgovore sa posebnim predstavnikom EU-a za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u središtu Evropske unije, biće uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumijeva de facto priznanje Kosova od Srbije.

Sagovornici “Večernjih novosti” iz diplomatskih krugova tvrde da Brisel preko Lajčaka planira da šefu srbijanskog tima Marku Đuriću preda nacrt sporazuma sa zahtjevom da ga proslijedi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Ovaj nacrt je EU napravila bez pregovora sa bilo kojom od strana. U tekstu se zahtijeva da Srbija prihvati i članstvo Kosova u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama”, tvrde “Novosti” pozivajući se na “dobro obaviješteni izvor”.

“Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa nakon što su sve teme razmotrene i o svemu se postigne dogovor. Put ka Evropskoj uniji za obje strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU”, poručila je portparolka Evropske komisije za vanjske poslove Nabila Massrali u izjavi za “Gazeta Express”.

Govoreći o prethodno potpisanim sporazumima u Briselu, a koji su u međuvremenu tek djelimično sprovedeni, kaže da EU traži od strana da se oni implementiraju.

“Evropska unija i sve njene države članice očekuju od strana da implementiraju sve sporazume postignute u prošlosti. Neriješena pitanja u prethodnim sporazumima biće riješena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum”, poručila je Massrali.

Na pitanje o razgovorima o nestalim osobama, iz EU su poručili da ni ta tema niti bilo koja druga tema „nema rok“ i da će se o svim pitanjima razgovarati sve dok ne budu riješena.

Poslije dužeg zastoja, dijalog Beograda i Prištine obnovljen je 16. jula kada su se u Briselu sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, uz posredovanje EU, i razgovarali o nestalim osobama i ekonomskoj saradnji.

Razgovori su prošle sedmice nastavljeni na stručnom nivou između delegacija Beograda i Prištine, predvođenih direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem sa jedne, i prištinskim koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem sa druge strane.

KO (NE) POVLAČI PRIZNANJE?

Dok se Beogradu, barem prema medijima bliskim Vučiću i njegovoj vlasti, sprema ultimatum koji će teško progurati kao pobjedu za “očuvanje srpskih interesa”, Srbija i Kosovo i dalje vode svojevrsni diplomatski rat oko priznanja najmlađe balkanske države.

Ministarka vanjskih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla sinoć je objavila da je Priština spriječila dvije zemlje da povuku priznanje Kosova.

Jutros je tu informaciju očekivano demantovao ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ustvrdivši da je to – laž.

“Oni više ne mogu ništa učiniti po tom pitanu, iako je tačno da su neke velike zemlje insistirale na tome da mi to obustavimo”, kazao je Dačić za RTS, prenosi “Slobodna Bosna”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!