Selo Dobrodole u Petnjici – primjer posvećenosti zavičaju

Nakon deset godina, 2005, put je proširen, urađeni propusti… Utrošeno je 30.000 eura, a novac su skupili mještani. Idejni projekat puta za asfaltiranje uradio je arhitekta Hasan Bošnjak iz Bijelog Polja, a Direkcija za javne radove Crne Gore pomogla je sa 30.000 eura. Na čelu akcije bio je Murat Šabotić, a u odboru za izgradnju puta bili su Rameza, rah. Hilmo i Džafer Šabotić, Raho Ličina i Harun Klica

San Dobrodolaca da se kroz njihovo selo pruži asfalt i da se zauvijek zaboravi blatnjav put prema svijetu konačno je pretvoren u stvarnost.

Zahvaljujući velikom broju Dobrodolaca rasutih širom svijeta koji su inicirali akciju prikupljeno je 183.500 eura, a Opština Petnjica i Vlada Crne Gore pomogli su sa 130.000 eura, pa su Dobrodolci konačno dobili asfaltni put od sela Bor do kraja sela Vrsajke i došli do granice sa bjelopoljskom opštinom.

Selo Dobrodole nalazi se u ataru opštine Petnjica. Smješteno podno planine Lađevac, ispod Goljovog krša. Na istočnoj strani graniči sa selom Bor, sa sjeverozapadne sa selom Korita, a sa zapada sa selom Goduša. Korita i Goduša pripadaju opštini Bijelo Polje. Na južnoj strani Dobrodola nalaze se sela Azane i Vrševo, dok je na jugoistoku selo Ponor.

Kako samo ime kaže, selo se nalazi u pitomoj dolini, oivičeno brežuljcima i krševitim vijencem koji se naslanja na planinu Lađevac. Iako pripada planinskom kompleksu bihorskih sela, ovdje uspijevaju sve voćne kulture i nadaleko je poznato po izvoru Dobrodolsko vrelo koje se nalazi nasred sela, kao i po Dobrodolskoj rijeci i dobrodolskom omaru. Za gostoprimljivost ljudi ovoga sela zna se u cijelom petnjičkom kraju, pa i dalje…

U selu su živjele porodice Šabotić, Goljo, Klica, Ličina, Ligonja i Kurpejović. Danas žive familije Šabotić, Ličina i Klica.

Od vajkada su se Dobrodolci borili i davali sve od sebe kako bi olakšali bivstvovanje u ovom kraju. Selo je dobilo struju 1974. godine. Put prema planini Lađevac kroz Goljov krš probio je još pedesetih godina rah. Muslija Šabotić, koristeći od svih tehničkih pomagala samo macu i ćuskiju. Kasnije su Dobrodolci probili put od Bora, uz Jevice do vrha sela. I taj put je probijen novcem mještana sela, ali nije bio adekvatan i morao je da se probija novi. Osamdesetih godina prošlog vijeka probijen je put koji je izlazio na Dobrodolsko polje. Prošao je kroz imanja mještana Dobrodola koji su velikodušno ustupili svoj posjed za put. I te radove su finansirali mještani Dobrodola, a akciju je predvodio rah. Fazlija Fako Šabotić. Već 1995. put je nasut i to je bio vidan napredak ka modernijoj trasi. Tu akciju predvodio je Murat Umerov Šabotić.

Nakon deset godina, 2005, put je proširen, urađeni propusti… Utrošeno je 30.000 eura, a novac su skupili mještani. Idejni projekat puta za asfaltiranje uradio je arhitekta Hasan Bošnjak iz Bijelog Polja, a Direkcija za javne radove Crne Gore pomogla je sa 30.000 eura. Na čelu akcije bio je Murat Šabotić, a u odboru za izgradnju puta bili su Rameza, rah. Hilmo i Džafer Šabotić, Raho Ličina i Harun Klica.

Početkom 2019. Dobrodolci konačno kreću u asfaltiranje puta, a uz pomoć komšija i prijatelja prikupili su 130.000 eura za glavnu trasu puta u dužini od 5,5 kilometara. Mještani su potom sproveli još jednu akciju i za dva dana prikupili još 53.500 eura i urađena su tri kraka prema zaseocima, od kojih je najduži 800 metara, prema kućama Ličina.
Akciju je vodio Fejzo Šabotić, koji živi i radi u Luksemburgu.

 

U sastavu odbora iz Luksemburga bili su Džafer, Enver, Dževad, Edin, Nermin, Elmin, Mervan i Elvin Šabotić, Raho Ličina i Harun Klica. Iz Švajcarske su u odboru bili Ismet i Semir Šabotić, iz Njemačke Esko Šabotić i Emir Klica, a za Dobrodole su bili zaduženi Mujo, Edit i Almir Šabotić.

U administrativnom dijelu projekat je pomogao Hasim Šabotić, koji živi i radi u Sarajevu.
Ukupna dužina puta sa kracima iznosi 6,5 kilometara i to je najveći investicioni projekat u oblasti putne izgradnje u opštini Petnjica.

Dobrodolci su pokrenuli i akciju izgradnje džamije i gasalhane, a za taj projekat prikupljeno je i investirano blizu 200.000 eura.

Džafer i Enver Šabotić (Luksemburg)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!