Perović: “Brojni ustupci” Markovića i Pažina su marketinški trik na koji Crkva ne može da nasjedne

To doživljavamo kao atak na sekularno ustrojstvo zemlje, zapisano u njenom najvišem pravnom aktu. Narodski rečeno i da svakom bude jasno: država hoće da nas upiše i tretira kao jučerašnje, iako smo davnašnji. A tako jučerašnji nemamo rašta dokazivati da smo mi oni koji su vjekovima gradili i održavali crkvenu imovinu u Crnoj Gori. Naravno – sve se to dokazuje na sudu, ali zašto nam ova vlast, pred državnim sudovima i šalterima, prekraja krštenicu? Vodi li to objektivnom i pravednom suđenju ili prevari, pitao je Perović

Gojko Perović (Foto: Printscreen)

Vlada, u svim dosadašnjim pregovorima sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i eprhijama SPC u Crnoj Gori, ne samo da nije dala dodatne garancije za sigurnost pravnog položaja Crkve, već je svojim djelovanjem i nevještim prikazivanjem činjenica samo pojačala utisak sveštenstva i naroda da joj se ništa ne može vjerovati, saopštio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

On je, u obraćanju u ime MCP, naveo da su ”brojni ustupci” i ”krajnje linije kompromisa” koje su nabrajali premijer Duško Marković i vicepremijer Zoran Pažin samo jedan velemajstorski marketinški trik, na koji, bar oni u Crkvi, ne mogu da nasjednu.

„Sve ovo pobrojano svjedoči o politici monologa kod vladajuće partije, o dijalogu koji se, na jedvite jade, vrši pod raznovrsnim pritiscima, a ne od srca i ne iskreno, i onda o, samim tim, neupotrebljivim i polovičnim rješenjima, na koja najstarija institucija ovog društva ne može pristati, jer je postojala i u vrijeme znavenijih zakonodavaca od ovih današnjih, pa nije pristajala da poništi samu sebe“, kazao je Perović reagujući na izjave Markovića i Pažina povodom neuspješnih pregovora o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pažin je ranije danas na konferenciji za novinare rekao da je ponuda Vlade SPC krajnja linija kompromisa “pa i preko te linije”.

Marković je u parlamentu kazao da odbijanje Vladinog predloga pokazuje da su prevladali političari u SPC.

Iz MCP su podsjetili da je Vlada predložila izmjenu samo dva člana Zakona, a ne tri kao što je traženo i da Crkvi nije prihvatljivo da ostanu formulacije zapisane u odredbama člana 62, prenose “Vijesti”.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!