Guardian: U SAD se očekuje zastrašujuće širenje virusa, postoji opasnost od podjele zemlje

Izvještaj navodi da se broj slučajeva zaraze povećao za 50 odsto u cijeloj zemlji u protekle dvije sedmice, a da je broj smrtnih slučajeva na dnevnoj osnovi porastao za 42 odsto u istom razdoblju. Takođe je došlo do povećanja slučajeva zaraze u 40 od 50 država, kao i Washingtonu i Portoriku

Foto: Printscreen/The New York Times

Britanski list Guardian objavio je članak u kojem predviđa da će SAD svjedočiti zastrašujućem širenju pandemije koronavirusa na jesen, a možda i opasnosti od podjele zemlje.

Četiri mjeseca od pandemije još kasne rezultati testiranja na koronavirus, i dalje nema dovoljno zaštitne opreme, a službe hitne pomoći su opet pune.

SAD je zaglibio u borbi za život, a u ozračju partijske pristranosti i nedostatka povjerenja u nauku, predvodi ga nesposobni predsjednik koji ne mari za patnje Amerikanaca, navodi Guardian.

Kako se bliži sezona gripa i približavaju se predsjednički izbori, a predsjednik Donald Trump poziva da se milioni učenika vrate u školske klupe na jesen, čini se da ovoj zemlji prijeti opasnost od podjele zbog očekivanog neslaganja oko tog pitanja, navodi se u izvještaju.

PONOVNI VRHUNAC KRIZE

U izvještaju Guardiana navode se i riječi Williama Hanage, profesora epidemiologije na Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta Harvard, koji je rekao da ima osjećaj da se opet vratio mart, period vrhunca krize, kada je u pitanju povećanje broja zaraženih i preminulih od posljedica zaraze koronavirusom.

Izvještaj navodi da se broj slučajeva zaraze povećao za 50 odsto u cijeloj zemlji u protekle dvije sedmice, a da je broj smrtnih slučajeva na dnevnoj osnovi porastao za 42 odsto u istom razdoblju. Takođe je došlo do povećanja slučajeva zaraze u 40 od 50 država, kao i Washingtonu i Portoriku.

Amerika je prošle sedmice zabilježila više od 75.000 novih slučajeva zaraze dnevno u prosjeku, što je pet puta više od stope u cijeloj Evropi, piše Al Jazeera.

„Broj novih slučajeva koji se svakodnevno javljaju u SAD-u veći je nego što smo ranije vidjeli, uključujući i period prije zatvaranja. To je vrlo zabrinjavajući trend“, rekla je epidemiolog Jennifer Nuzzo iz Centra za zdravstvenu bezbjednost Johns Hopkins.

Izvještaj upozorava da, uprkos trenutno teškoj situaciji, naredni mjeseci izgledaju još gore. Izbijanje epidemije sezonskog gripa na jesen može ugroziti sposobnost države da se bori protiv koronavirusa na druge načine. Budući da dva virusa imaju slične simptome (temperatura, groznica, proliv i umor), pogrešne dijagnoze mogu odgoditi pružanje njege pojedinim pacijentima sve dok ne bude prekasno i otežati suzbijanje epidemije, upozorio je jedan od visokih zdravstvenih funkcionera u zemlji.

NOVI FAKTORI ZA POGORŠANJE SITUACIJE

U igri su i drugi faktori, poput ponovnog otvaranja škola na jesen, kako su zahtijevali predsjednik Trump i sekretarka za obrazovanje Betsy DeVos, bez bezbjednosti mjera koje preporučuju centri za kontrolu i prevenciju bolesti, što može dovesti do nove kritične situacije s nepoznatim posljedicama za djecu.

Popis okolnosti koje bi mogle da pogoršaju situaciju na jesen, odnosno nakon oktobra, sve je duži. Krajem jula završava se savezni program pomoći za nezaposlene koji svakom podnositelju zahtjeva daje dodatnih 600 dolara mjesečno. Takođe, Kongres je obustavio novi paket pomoći zbog pandemije koronavirusa radi optužbi republikanaca da države rasipaju novac i njihovog insistiranja na tome da svaki novi zakon treba da štiti kompanije koje se ponovo otvore tokom pandemije.

Sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da preduzmu osnovne korake za usporavanje širenja zaraze, kao što su učinile desetine drugih zemalja, dovedena je u pitanje, navodi izvještaj. Nakon pola godine, Trumpova administracija nije uložila nikakve napore kako bi razvila nacionalni protokol testiranja, praćenje kontakata i subvencioniranje troškova karantina, što je trodjelna strategija kojom ostale zemlje kontrolišu širenje bolesti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!