Kultni film “Ko to tamo peva” ponovo na Kanskom festivalu

Vijest me je obradovala. Lijepo je kad se najznačajniji filmski festival na svijetu sjeti vašeg filma poslije četrdeset godina. To znači da će ga vidjeti veći broj pravih ljubitelja filma u svijetu i da film postaje dio jedne prestižne kolekcije kanskih otkrića koju će i mlađi gledaoci željeti da upoznaju, istakao je reditelj filma Slobodan Šijan

Kultni film “Ko to tamo peva” (1980), reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, na inicijativu producentske kuće Centar Film, biće prikazan u zvaničnom programu “Kan klasik” u okviru 73. Kanskog filmskog festivala.

Svjetska premijera digitalno restaurisane verzije remek djela proglašenog za najbolji srpski i najbolji jugoslovenski film, 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu na kom je osvojio nagradu publike, biće održana u renomiranom programu koji će se ove godine zbog panedmije COVID-19 održati u okviru Limijer festivala u Lionu u oktobru i “Rencontres Cinématographiques de Cannes” u novembru 2020. godine.

“Kan klasik” predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala.

Na ovogodišnjem izdanju biće prikazano 25 igranih i 7 dokumentarnih filmova, među kojima, pored “Ko to tamo peva”, i filmovi “Raspoloženi za ljubav” (In the Mood for Love) reditelja Vong Kar Vaja, “Ulica” (La Strada) Federika Felinija, “Accattone” reditelja Pjer Paolo Pazolinija, “Pripremite maramice” (Prépares vos mouchoirs) reditelja Bertrana Blijea i drugi.

Komična, pitoreskna saga “Ko to tamo peva” počinje u pustari i zabiti, iz koje 1941. godine, dan uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme “Krstić sin” za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, rastureni autobus sa svojim neobičnim putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog svijeta koji će nestati u eksploziji i plamenu.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji reditelja Slobodana Šijana, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović.

“Vijest me je obradovala. Lijepo je kad se najznačajniji filmski festival na svijetu sjeti vašeg filma poslije četrdeset godina. To znači da će ga vidjeti veći broj pravih ljubitelja filma u svijetu i da film postaje dio jedne prestižne kolekcije kanskih otkrića koju će i mlađi gledaoci željeti da upoznaju”, istakao je reditelj filma Slobodan Šijan.

“Krunisanje kultnog klasika još jednim priznanjem, decenijama kasnije, od izuzetnog je značaja za srpsku kinematografiju. Prepoznavanje vrednosti trajnog djela i ponovni trijumf autentičnosti daju izuzetan podsticaj domaćem filmskom stvaralaštvu. Centar Film se već decenijama bavi očuvanjem kulturne baštine, promovisanjem i reprezentovanjem umjetničkih dostignuća koja čine nacionalno i svjetsko kulturno bogatstvo”, kazala je Jadranka Blanuša Vučković, direktorka Centar Filma, piše mondo.rs.

Film “Ko to tamo peva” digitalno je restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta “VIP Kinoteka” koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!