Bajden: Negiranje genocida u Srebrenici je moralni zločin

Danas se Džil i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj čin divljaštva dogodio se prije četvrt vijeka, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde, piše u saopštenju Džoa Bajdena

Džo Bajden (Foto: Printscreen)

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici javnosti se obratio i vjerovatni demokratski kandidat za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Džo Bajden.

“Danas se Džil i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj čin divljaštva dogodio se prije četvrt vijeka, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde”, piše u saopštenju Džoa Bajdena.

Bivši američki potpredsjednik rekao je da je genocid u Srebrenici najveći masakr u Evropi u pola vijeka i bio je dio šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države.

“Na ovu obljetnicu moramo se ne samo sjećati. Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine”, rekao je Bajden, prenosi Al Jazeera.

On je rekao da je srebrenički genocid opsežno dokumentovan i dokazan.

“Negirati ove zločine i ovaj genocid je moralni zločin koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo. Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani Bosne i Hercegovine mogu postići istinsko i trajno pomirenje. Baš kao što sam činio tokom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Ako budem izabran za predsjednika, učiniću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima Bosne i Hercegovine da ispune svoje evroatlantske težnje”, poručio je Bajden.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!