Mještani sela Grančarevo u BP: Radnici CEDIS-a uništili livade, raskopali tursko groblje…

Sve to su uradili dva dana prije kosidbe, iako su obećali da će sačekati par dana, kažu oni. Pored toga, radnici CEDIS-a su, kažu mještani, raskopali tursko groblje koje se tu nalazi i oskrnavili ga, ne osvrćući se na istorijsku i arhivsku vrijednost, što nije rađeno ni u komunističko doba. Čogurić objašnjava da su ušli u posjed bez konsultacija sa vlasnikom i da su buldožerima sve uništili

Dio raskopanog imanja u Grančarevu (Foto: “Vijesti”/Privatna arhiva)

Mještani bjelopoljskog sela Grančarevo Vuk Radović i Milovan Čogurić tvrde da su radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) u tom selu, bez saglasnosti vlasnika, buldožerima uništili livade, porušili ograde i iskopali rupe za promjene stubova i radove oko podesta za trafo-stanicu.

Sve to su uradili dva dana prije kosidbe, iako su obećali da će sačekati par dana, kažu oni. Pored toga, radnici CEDIS-a su, kažu mještani, raskopali tursko groblje koje se tu nalazi i oskrnavili ga, ne osvrćući se na istorijsku i arhivsku vrijednost, što nije rađeno ni u komunističko doba. Čogurić, pišu “Vijesti”, objašnjava da su ušli u posjed bez konsultacija sa vlasnikom i da su buldožerima sve uništili.

“Pošto trenutno živim u Beogradu bio sam šokiran kada me Radović pozvao i poslao snimke. Tako nešto ni Turci nijesu nikada radili kao ovi vandali. Radović ih je prije par dana vidio i oni su mu rekli da treba da mijenjaju stubove, ali da će to raditi poslije kosidbe. Trava do koljena, polje pored rijeke i livade jedna do druge. Mašine (rovokopač, buldožer, kamioni…) su rovile po placu za novi podest za ttrafo-stanicu, u blizini turskog groblja u tom selu”, kazao je Čogurić.

On je objasnio da su rupe iskopane u sredini turskog groblja, koje je čitavo preorano.

Mještani poručuju da je u pitanju svetinja i da nisu smjeli da oskrnave groblje. Oni su podsjetili da su slične planove imali sedmdesetih godina prošlog vijeka, ali da je tada trafo-stanica izmještena pored groblja.

“Oni su višak zemlje gurali sto metara do potoka. To je neshvatljivo ponašanje. Kada prva kiše padne ta voda će da se izlije komšijama Gvozdenovićima”, kazao je Čogurić, dodajući da su polomljene dvije kapije i bačene.

Na pitanja “Vijesti” upućenim prekjuče iz CEDIS-a nisu odgovarali.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!