Stotine naučnika tvrdi da se koronavirus prenosi vazduhom, pozvali SZO da promijeni preporuke

Bez obzira da li ga nose velike kapljice koje se kreću kroz vazduh nakon kijanja, ili mnogo manje kapljice nakon izdisaja, koje se mogu kretati po prostorijama, koronavirus se prenosi vazduhom i može zaraziti ljude pri udisanju, rekli su naučnici

Foto: Printscreen/The Guardian

Stotine naučnika saopštilo je da postoje dokazi da novi koronavirus u malim česticama u vazduhu može inficirati ljude.

Oni su pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da promijeni preporuke, objavio je Njujork tajms (NYT).

SZO tvrdi da se bolest primarno širi sa osobe na osobu preko malih kapljica iz nosa ili usta, koje se šire kada osoba sa Kovidom 19 kašlje, kija ili govori.

U otvorenom pismu toj agenciji, koje istraživači planiraju da objave u naučnom časopisu naredne sedmice, 239 naučnika iz 32 zemlje naglašava dokaze koji pokazuju da male čestice mogu da inficiraju ljude, piše NYT.

“Upoznati smo sa člankom i naši stručnjaci analiziraju njegov sadržaj”, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević u odgovoru na zahtjev Rojtersa za komentar poslat mejlom, prenosi Glas Amerike.

Bez obzira da li ga nose velike kapljice koje se kreću kroz vazduh nakon kijanja, ili mnogo manje kapljice nakon izdisaja, koje se mogu kretati po prostorijama, koronavirus se prenosi vazduhom i može zaraziti ljude pri udisanju, rekli su naučnici.

Međutim, zdravstvene agencije kažu da dokazi za to da se virus prenosi vazduhom nisu pouzdane, piše NYT.

“Posebno tokom posljednja dva mjeseca, nekoliko puta smo izjavljivali da razmatramo prenošenje vazduhom kao moguće, ali svakako nepodržano čvrstim ili bar jasnim dokazima”, rekla je dr Benedeta Alegranci, koju je citirao NYT.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!