Zabranjeni privatni skupovi, u Rožajama se zabranjuje javni i putnički saobraćaj, zatvaraju ugostiteljski objekti…

Zabranjuju se javni i putnički saobraćaj iz opštine Rožaje i ka opštini Rožaje, osim hitnih slučajeva i redovnih radnih aktivnosti. “Ove privremene mjere primjenjivaće se sedam dana od dana donošenja, kada će biti analizirani efekti mjere. U zavisnosti od rezultata analize biće odlučeno da li će primjena mjere biti produžena”, saopšteno je iz Vlade

Foto: GOV.ME

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, a kojoj je prisustvovao predsjednik Vlade Duško Marković, odlučilo da otvori granice za ulazak rezidenata država članica Evropske unije bez dodatnih uslova i dalo saglasnost na privremene mjera za teritoriju cijele Crne Gore i posebno opštine Rožaje – čiji je cilj dalje sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa, saopšteno je iz Vlade.

NOVE PRIVREMENE MJERE ZA CIJELU DRŽAVU

NKT je, na predlog Instituta za javno zdravlje odlučilo da, zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi, od danas bude zabranjeno organizovanje privatnih skupova – svadbenih svečanosti i maturskih i rođendanskih proslava i sličnih skupova, saopšteno je iz Vlade.

Uvodi se i privremena mjera zabrane rada noćnih klubova i diskoteka.

“Mjere će se primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjerâ biti donijeta odluka o tome da li će se mjere i dalje primjenjivati ili će njihova primjena prestati”, saopšteno je iz Vlade.

U ROŽAJAMA ZATVARANJE KAFANA I ZABRANA MEĐUOPŠTINSKOG SAOBRAĆAJA

U opštini Rožaje se, zbog visokog epidemiološkog rizika i povećanja broja aktivnih slučajeva, uvodi privremena mjera zatvaranja svih ugostiteljskih objekata.

Zabranjuju se javni i putnički saobraćaj iz opštine Rožaje i ka opštini Rožaje, osim hitnih slučajeva i redovnih radnih aktivnosti.

“Ove privremene mjere primjenjivaće se sedam dana od dana donošenja, kada će biti analizirani efekti mjere. U zavisnosti od rezultata analize biće odlučeno da li će primjena mjere biti produžena”, saopšteno je iz Vlade.

BEZ DODATNIH USLOVA ULAZAK REZIDENATA EU

NKT je, cijeneći današnju odluku Evropskog savjeta o koordinisanom otvaranju granica država Evropske unije prema trećim zemljama, odlučilo da Crna Gora dozvoli, bez dodatnih uslova, ulazak rezidenata država EU.

“Pri odlučivanju su uzete u obzir i činjenice o visokim epidemiološkim standardima i kvalitetnoj zdravstvenoj infrastrukturi država Evropske unije. Rezidentima država Evropske unije omogućava se ulazak u Crnu Goru i preko država koje nijesu članice EU, ali isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje, odnosno ako se u tim državama ne zadržavaju što se dokazuje uvidom u vrijeme ulaska i izlaska iz tih država”, piše saopštenju.

NKT će, kako ističu, odlučiti naknadno o politici otvaranja prema ostalim državama. “Prilikom odlučivanja biće uzeti u obzir svi relevantni epidemiološki parametri u pojedinoj državi kao što su broj aktivnih slučajeva infekcije, trend i rasprostranjenost aktivnih slučajeva kao i ukupni odgovor svake države na COVID-19 uključujući dostupne informacije o testiranju, nadzoru, praćenju kontakata, liječenju i izvještavanju, kao i pouzdanost informacija”.

POJAČANA KONTROLA POŠTOVANJA NAREDBI, POSEBNO SAMOIZOLACIJE

Odlučeno je da nadležni organi, prvenstveno Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, pooštre kontrole poštovanja propisanih mjera, a pogotovo mjera samoizolacije. Samoizolacija se mora sprovoditi pod striktnim nadzorom nadležnih organa nadležnih za poštovanje mjere, zaključeno je na sjednici.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti podsjeća građane i pravna lica na mjere koje su na snazi prije svega obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i držanja distance. Ukazujemo da lica u samoizolaciji ne smiju da napuštaju objekat u kojem propisane mjere kao ni da primaju posjete”, piše u saopštenju.

DONACIJE – BEZ NOVIH IZDATAKA

Usvojen je XII Izvještaj o stanju na računu i isplatama sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama.

U Izvještaju je navedeno da je stanje na računu na dan 30. jun 2020. godine u 8.00 časova 6.276.981,77 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Od otvaranja računa, 19. marta 2020. godine, na žiro-račun NKT je iz zemlje i inostranstva uplaćeno 8.035.850,90 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Ukupni odlivi u naznačenom periodu iznose 1.758.869,13 eura. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!