Teške optužbe gusinjskog odbornika Fahrudina Derviševića: Donacija iz Njujorka za siromašne završila i kod funkcionera?

Dervišević je objasnio da je riječ o donaciji Islamskog kulturnog centra Plav i Gusinje iz Njujorka u vrijeme epidemije koronavirusa, za čitav sjever Crne Gore, koju Islamska zajednica Crne Gore, odnosno reis Rifat Fejzić, nije želio da prihvati. “Pošto mi nemamo u Gusinju Crveni krst, Opština je objeručke prihvatila tu finansijsku pomoć i izvršila raspodjelu po kriterijumima koji nikom nisu poznati. Spisak niko nije vidio, a nije objavljen ni na zvaničnom sajtu Opštine. Ja sam postavio pitanje i imam pravo da sumnjam u transparentnost i pravičnost raspodjele”, kazao je Dervišević

Fahrudin Dervišević (Foto: Facebook)

Donacija Islamskog kulturnog centra iz Njujorka, koju je dobila Opština Gusinje za pomoć socijalno ugroženim porodicama, nije podijeljena transparentno, a postoje osnovane sumnje da je novac dijeljen po liniji partijske pripadnosti, čak i lokalnim funkcionerima i zaposlenima u administraciji.

Sumnje u to izrazio je nezavisni odbornik Fahrudin Dervišević, koji je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Gusinje zatražio spisak osoba koja su dobila tu pomoć, što do sada nije učinjeno.

On je “Vijestima” rekao da za sada sve ostaje na sumnjama, ali i istakao da će biti posla za tužilaštvo ako mu ne dostave spisak do sljedeće sjednice, koja je zakazana pred kraj juna.

“To je nešto više od 13 hiljada dolara, što znači oko 12 hiljada eura. Od toga su podijeljeni vaučeri za kupovinu u prodavnicama u vrijednosti od 40 eura, kao i vaučer od 10 eura za trgovinu voća i povrća u piljari”, rekao je Dervišević.

Predsjednica Opštine Anela Čekić (DPS) nije odgovorila na telefonske pozive i poruke “Vijesti”.

Dervišević je objasnio da je riječ o donaciji Islamskog kulturnog centra Plav i Gusinje iz Njujorka u vrijeme epidemije koronavirusa, za čitav sjever Crne Gore, koju Islamska zajednica Crne Gore, odnosno reis Rifat Fejzić, nije želio da prihvati.

“Pošto mi nemamo u Gusinju Crveni krst, Opština je objeručke prihvatila tu finansijsku pomoć i izvršila raspodjelu po kriterijumima koji nikom nisu poznati. Spisak niko nije vidio, a nije objavljen ni na zvaničnom sajtu Opštine. Ja sam postavio pitanje i imam pravo da sumnjam u transparentnost i pravičnost raspodjele”, kazao je Dervišević.

On postavlja i pitanje koliko je socijalno ugroženih porodica iz Gusinja dobilo pomoć, ako su od 12 hiljada eura dijeljeni vaučeri po 40, plus 10 eura.

“Kada se ukupna suma podijeli, to ispada oko 230 vaučera. U Gusinju trenutno ima oko hiljadu stanovnika, jer se dobar dio zatekao u SAD i još ne mogu da se vrate, tako da to ispada da praktično ni jedna porodica nije zaobiđena. Možda sam i ja na spisku, a da ne znam”, kaže u šali Dervišević.

Prema njegovim riječima, u malenoj varoši ispod Prokletija kruže priče da je raspodjela bila selektivna, po partijskoj, a prije svega DPS liniji.

Gusinje (Foto: Printscreen)

U Gusinju vlast čini 9 odbornika DPS-a, 2 SD-a, 1 BS-a, 3 DUA i 2 od nakadašnjih 6 odbornika Partije za Gusinje, koja se kasnije pripojila DPS.

“Od tih nekadašnjih šest odbornika iz Partije za Gusinje, još dva su otišla u BS, a dva su ostala nezavisna odbornika. Ja sam jedan od ta dva nezavisna odbornika. Osim nas dvoje, u opoziciji su još 2 odbornika SDP-a, 4 Demokratskog saveza Albanaca (DSA) i 1 SNP-a”, objašnjava Dervišević.

Donacija Islamskog kulturnog centra Plav i Gusinje iz Njujorka od 50.000 dolara, poremetila je krajem aprila odnose reisa Fejzića sa zemljacima iz SAD.

“Povodom javno najavljene donacije Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku, koja je trebala biti podeljena socijalno ugroženom stanovništvu na sjeveru Crne Gore posredstvom organizacionih jedinica Islamske zajednice u Crnoj Gori, a u cilju otklanjanja nejasnoća i politizacije najhumanijih motiva dobročinih davalaca, Islamska zajednica u Crnoj Gori obavještava javnost da se humanitarna pomoć iz ovog fonda neće dijeliti posredstvom njenih organa”, saopšteno je tada iz IZ CG.

U saopštenju se ističe “da je na naš račun pristigla svega četvrtina tog iznosa, i to u Podgorici i Pljevljima”.

Navodi se kako su ostala sredstva, navodno, usmjerena prema određenim NVO i vjerskim parastrukturama koje su pod kontrolom centara van Crne Gore, pa su prinuđeni da predstavnicima donatora vrate primljena sredstva, uz tvrdnju da “neće učestvovati u daljoj politizaciji humanitarne pomoći’’.

Donatori su tada odgovorili da u njihovim namjerama nema politizacije, “već smo iz solidarnosti i krajnje humanih razloga pokrenuli akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima”.

Oni su istakli da su od prikupljenih sredstava uplatili skromnih 15.000 dolara i podržali rad Nacionalnog korinacionog tijela (NKT) za borbu protiv koronavirusa u Crnoj Gori, ali i za pomoć socijalno ugroženim porodicama i pojedincima nezavisno na vjersku i nacionalnu pripadnost i da je zbog administrativnih problema pomoć išla preko humanitarne organizacije “Hajrat” iz Rožaja.

“Nije nam jasno zašto Fejzić isto tako nije postupio kada smo samo od vremena njegovog ‘stolovanja’ na čelu IZ slali da se u Crnoj Gori grade i renoviraju džamije, Medresa i islamski centri čija vrijednost je milionska. Zašto još ne naglasiti da smo isto tako iz Njujorka poslali preko milion dolara za važne bošnjačko-albanske nacionalne projekte, kao i za izgradnju kuća za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori”, saopštili su tada iz Islamsko kulturnog centra Plav Gusinje iz Njujorka.

Sva ta polemika nije smetala Opštini Gusinje i predsjednici Čekić da raširi ruke i prihvati pomoć i da je podijeli navodno bez ikakve odluke.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!