Stoltenberg: Crna Gora je vrijedan saveznik i može da računa na NATO (VIDEO)

On je rekao i da bezbjednosni izazovi, koji su postojali prije pandemije, nijesu otklonjeni i da NATO snage ostaju spremne i oprezne

Foto: Predsjednik.me

Crna Gora je veoma vrijedan saveznik i može da računa na NATO, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

On je čestitao Crnoj Gori trogodišnjicu članstva u NATO.

“Članstvo u NATO dobro je i za bezbjednost i prosperitet Crne Gore”, kazao je Stoltenberg u sjedištu NATO-a u Briselu.

On je podsjetio da je NATO pomagao Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa, pružio je podrška u medicinskoj opremi, kao i finansijsku pomoć.

On je rekao i da bezbjednosni izazovi, koji su postojali prije pandemije, nijesu otklonjeni i da NATO snage ostaju spremne i oprezne.

Podsjetio je na propagandu i dezinformacije sa kojim se članice bore i kazao da NATO radi da ih identifikuje i otkrije.

Đukanović je kazao da je Crna Gore tokom tri godine članstva u NATO vemoa intenzivno učila, vrijedno napredovala i da se kroz učešće u zajedničkim aktivnostima potvrdila kao odgovorna članica NATO-a, tako da “sa NATO doprinosi učvršćivanju mira i stabilnosti na globalnom planu”.

On se zahvalio za pomoć NATO-a koja je pružena Crnoj Gori u borbi protiv COVID 19, prenose “Vijesti”.

“Iza nas je prva i najzahtjevnija faza, faza borbe za ljudske živote. Proglasili smo kraj epidemije i posvetili se sljedećoj fazi borbe. Ključni izazovi su u oblasti ekonomije kako bismo učvrstsili socijalnu stabilnost i odgovorili izazovima koji slijede”, naveo je Đukanović.

On je kazao da su ključni izazovi redovni parlamentarni izbori koji “treba da se održe sljedećih mjeseci i važno je da se održe u uslovima socijalne i ekonomske stabilnosti” i sposobnosti zemalja regiona da se odpupru neprincipijelnim pritiscima kojima se želi osujetiti evropski perspektivu svih država Balkana.

“Uzrok svih naših problema je dugo izbivanje zemalja zapadnog Balkana izvan evropskog sistema vrijednosti”, rekao je Đukanović.

Stoltenberg je poručio da “radimo zajedno na borbi protiv dezinformacija, a oni koji pokušavaju da nas podijele neće uspjeti”.

“Crna Gora nastavlja da bude važna članica NATO saveza i mi možemo da računamo jedni na druge. Radujem se nastavku saradnje sa vama”, kazao je Stoltenberg.  

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!