Bajden: Tramp je pretvorio zemlju u bojno polje, učiniću sve da iscijelim rasističke rane

Ne možemo da budemo naivni. Volio bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trampom i nestaće s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom, rekao je Bajden

Džozef Bajden (Foto: Printscreen)

Kandidat demokrata za predsjednika SAD, Džozef Bajden, optužio je danas predsjednika Donalda Trampa da je zemlju pretvorio “u bojno polje” i obećao da će sve učiniti kako bi “iscijelio rasističke rane” ukoliko pobijedi na izborima zakazanim u novembru.

“Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda prije nedjelju dana u Mineapolisu predstavlja elektrošok za našu zemlju i sve nas”, rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji.

To je prvi put od polovine marta da Bajden (77) ode iz svoje države Delavar gdje se nalazio u karantinu zbog epidemije koronavirusa.

Bajden je već u nekoliko navrata osudio nasilje ali je danas naveo da je “Tramp pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima”.

“On (Tramp) vjeruje da će mu podjele pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima”, naveo je demokrata Bajden koji prema anketama prednjači u odnosu na Trampa, prenose “Vijesti”.

“Ne možemo da budemo naivni. Volio bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trampom i nestaće s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom”, rekao je Bajden.

Demokrata je rekao da ne želi da manipuliše strahom i podjelom.

“Neću produbiti žar mržnje, već ću tražiti da iscijelim rasističke rane koje ugrožavaju našu zemlju toliko dugo, a ne da ih koristim u političke svrhe”, rekao je Bajden.

On je dodao da je došao trenutak da se zemlja uhvati u koštac sa institucionalnim rasizmom i pozvao Kongres da već u junu počne “istinsku reformu policije”.

Premda velika većina u Kongresu osuđuje smrt Flojda, tako brza akcija Kongresa se čini teškom pošto je Kongres duboko podijeljen, sa demokratama koje vode Predstavnički dom i republikancima koji vode Senat.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!