Ernad Korać: Bihorci iz Švajcarske pomogli svoj kraj sa 20.000 eura, uskoro osnivanje fonda

Organizacioni odbor Bihoraca u Švajcarskoj, koji čini više organizacija i udruženja, ali i pojedinaca, je u rekordno brzom roku sakupio više od 20.000 eura. Preko naših volontera novac smo podijelili onima kojima je bio najneophodniji. Akcijom su obuhvaćene 152 porodice, podijeljene u dvije kategorije, od kojih su 102 dobile po 100, a 50 po 200 eura. Novac je podijeljen prije Bajrama, kako bi korisnici mogli, uz bogatu trpezu, sa svojim najmilijim i u prazničnom raspoloženju da dočekaju bajramske dane, rekao je Korać

Ernad Korać

Tokom pandemije koronavirusa Crnoj Gori je pomoć pristizala sa svih strana. Kao i nebrojeno puta do sada, kada je najpotrebnije pomoć je domovini uputila i dijaspora, što uplatama Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, što slanjem paketa sa medicinskom opemom, hranom i ostalim.

Svoj kraj nije zaboravila ni dijaspora iz Bihora, odnosno iseljenici koji žive i rade u Švajcarskoj. Nisu se dvoumili kako da pomognu svom kraju, pa su u rekordnom roku sakupili više od 20.000 eura koje su podijelili najugroženijima.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Švajcarskoj (BKZ – CH) Ernad Korać kazao je za Portal Revije Fokus da su novčanu pomoć dobile 152 porodice – 102 po 100, a 50 po 200 eura.

On je za naš portal kazao da su Bihorci još jednom pokazali razum i slogu, kao i da je akcija „pokazala da smo se zrelo izdigli iznad idejno – političkih, plemenskih ili bilo kakavih drugih razlika“.

Šta Vas je navelo da tako brzo i uspješno reagujete i sprovedete akciju prikupljanja novca za pomoć Bihoru?

– Ova akcija se ne može pripisati ni pojedincima, ni organizacijama, ni udruženjima ponaosob, ​već svima,​ jer je ovo plod zajedničke želje da se pomogne. Bihorci su uvijek i na svakom mjestu pokazali da nijesu zaboravili svoj rodni kraj. Uvijek su nesebično pomagali ljudima koji su ostali na svom parčetu zemlje. Nikada ih nisu zaboravili ili prepustili muci i teškoći života. Tako je bilo i ovog puta. Bihorci su pokazali razum i slogu, a akcija je pokazala da smo se zrelo izdigli iznad idejno – političkih, plemenskih ili bilo kakavih drugih razlika.

U prilog tome išao je i mjesec Ramazan, kada su naša srca mekša i saosjećajnija da pruže i pomognu drugima. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u akciji prikupljanja i raspodjele novca i svim donatorima koji su doprinijeli da se akcija uspješno okonča.

Kako ste uspjeli da obezbijedite ne baš mala sredstva i da ih distribuirate do korisnika?

– Organizacioni odbor Bihoraca u Švajcarskoj, koji čini više organizacija i udruženja, ali i pojedinaca, je u rekordno brzom roku sakupio više od 20.000 eura. Preko naših volontera novac smo podijelili onima kojima je bio najneophodniji. Akcijom su obuhvaćene 152 porodice, podijeljene u dvije kategorije, od kojih su 102 dobile po 100, a 50 po 200 eura. Novac je podijeljen prije Bajrama, kako bi korisnici mogli, uz bogatu trpezu, sa svojim najmilijim i u prazničnom raspoloženju da dočekaju bajramske dane. Svi mi u imamo u Bihoru braću, sestre, poznanike, ljude od povjerenja koji su shvatili težinu rijeci „nijet“ i „emanet“ koji smo im predočili, a oni su se istinski potrudili i tu našu zamisao pretvorili u djelo. U tome su premašili naša očekivanja i neizmjerno im zahvaljujem na trudu koji su uložili. Iz ove akcije mogu se izvući razne pouke, a jedna od njih mogla bi glasiti da jedino zajedno i zajedničkim kvalitetnim i prosperitetnim idejama i udruženim snagama možemo postići kvalitetnije, bolje i plodonosnije rezultate na terenu. Po meni, ovo je zajednički kamen temeljac ka gradnji još bolje i cvršće povezanosti Bihoraca u Švajcarskoj.

Da li će biti još zajedničkih akcija Bihoraca u Švajcarskoj?

– Na posljednjem sastanku u Wattwilu razgovaralo se o raznim projektima – kako najbolje i najkvalitetnije pomoći rodnom kraju. U najavi je osnivanje fonda za Bihor, koji bi se proširio na cijelokupnu dijasporu. To je ozbiljan projekat koji iziskuje studiozan i sveobuhvatan pristup i na kojem se mora što prije poraditi.

Možete li nam reći nešto više o Bošnjačkoj kulturnoj zajednici Švajcarske i planovima za budućnost?

– Kao što kaže naziv, radimo na jačanju kulturne svijesti Bošnjaka. U to spadaju aktivnosti kao što su promocije knjiga, edukativni seminari, večeri poezije, a posebno bih izdvojio amaterski teatar koji uveliko nastoji da prevaziđe riječ „amaterski“ i pređe u ozbiljniji ansambl.

Alma Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!