Dragan Bursać: Sarajevo je opet polomilo zube fašizmu

Sarajevo je pokazalo svijetu, jer sebi i ne mora, da je antifašistički centar regiona. Na besprizorno blajburgijanje, na zloupotrebljenu misu u Kataredrali Srca Isusova, odgovorilo je Sarajevo ljepotom, dobrotom, muzikom, pjesmom i plesom. Odgovorilo je ljudskošću i antifašizmom. Ljepota možda neće spasiti svijet, ali hoće ovaj grad, i nas sa njim, od fašističkog zla. Sarajevo je odgovorilo na bačenu revizionističku rukavicu kako jedino i može odgovoriti.

No, kakve je poruke uputio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Puljić? Sve ih možemo sublimirati kroz sjani tvit hrvatskog novinara Drage Pilsela: “Vrlo loša propovijed kardinala Puljića u Sarajevu: obranaška, manipulativna. Deset puta je osudio partizane, niti jednom ustaše. Deset puta je rekao ‘mržnja’, niti jednom ‘ljubav’. Antifašiste je nazvao mitomanima. Podržao je revizioniste Jasenovca. Nije pokazao katarzu…”

Sa druge strane orilo se “O bella ciao”. Jer, kardinal je stao uz sve ono što buni zdrav razum i zbog čega je, u krajnjoj instanci, i održan prosvjed u Sarajevu. Kardinal je osudio partizane, desetak puta. Kardinal nije prozvao niti jednom ustaše, kardinal ne spominje ljubav, nego mržnju, a antifašiste naziva mitomanima. Kardinal podržava jasenovačke proustaške revizioniste. Ne, Sarajevo na ovo nije moglo šutiti.

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA PORTALU Balkans.aljazeera.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!