Preživjeli Bosanac iz Arizone: Ponovo učim hodati i živjeti

Ne sjećam se ničega, sve dok me medicinska sestra, po buđenju iz kome, nije upitala „znate li gdje ste“, te me informisala da imam korona virus. Gledao sam je u čudu i rekao – u Njemačkoj, na šta se nasmijala. A kada mi je rekla za korona virus, odgovorio sam da me zeza, jer, kako ću ga imati, kada ga niko živ nema. Perioda kroz koji sam prošao se ne sjećam, a dešavalo se mnogo toga. Taj novi tretman ljekari nikada nisu probali, ali u mom slučaju su odlučili da pokušaju

Ponovo učim kako ću ustati, kako sjesti, kako leći… Sve moram ispočetka, kao dijete. Pokušavam nasilu, ali ne ide. Djeluje mi kao da cigle podižem. A, terapiju ću primati sigurno nekoliko mjesec – Enes sa suprugom Oliverom (Foto: Facebook)

Gripa, kao i svaka druga koju sam prošao, ‘preležaću’ je na nogama, razmišljao je Enes Dedić, Bosanac iz Phoenixa u Arizoni, nakon što je ga je po povratku iz Sarajeva u SAD sredinom marta počela hvatati slabost.

Malo kašlja, malo temperature, ništa strašno… Ništa što već nije bilo…        

No, sudbina je kovala potpuno drugačije planove – priredila mu je životnu dramu koju će on i njegova porodica dugo pamtiti. I zahvaljivati se što je uopšte ostao među živima, jer je u danima koji su uslijedili, kako sam kaže, bio bliži smrti nego životu.

Dedić, Sarajlija koji je 1995. godine otišao u Ameriku, bio je zaražen korona virusom, a u trenucima kada su mu već počeli otkazivati organi, a smrt se činila neizbježnom, ljekari su iz očaja nad njim odlučili izvršiti tretman koji nikada nisu pokušali – ECMO, koji podrazumijeva ispumpavanje krvi iz tijela, njegovo bogaćenje kisikom i ponovno vraćanje u organizam. Na taj način, pomaže se rad pluća i srca.

Od tada, nakon 11 dana kome i borbe protiv opakog virusa, Dedić se, kako sam kaže, vratio iz mrtvih, postavši jedan od prvih oporavljenih u svijetu tretmanom ECMO, ali pred njim je težak i vjerovatno dugotrajan period oporavka tokom kojeg će, kako sam kaže, ponovo učiti živjeti.

U razgovoru za portal balkans.aljazeera.net, Dedić je prepričao kroz kakvu je golgotu prošao, opisujući užas kakav iza sebe ostavlja opaki virus, čak i kada ne vodi smrtnim posljedicama.

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA SLJEDEĆEM LINKU

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!