Bio je najtraženiji bjegunac na svijetu: Nakon pljačke vijeka pobjegao je iz zatvora, a onda je počela potjera sa nevjerovatnim zapletima…

Nakon što se oženio i zapao u dugove, napravio je kobnu grešku. Obratio se Reynoldsu da mu posudi novac. Umjesto isplate, Reynolds mu je ponudio mjesto u akciji pljačke voza. Pljačkaši su krenuli u akciju oko 3 ujutro 8. avgusta, na Biggsov 34. rođendan

Ronnie Biggs (Foto: Printscreen)

Glavni junak naše današnje priče je jedan od najopjevanijih kriminalaca u istoriji čovječanstva.

Istina, Ronnie Biggs je postao slavan tek kad je pobjegao iz zatvora, jer je 36 godina bježao britanskoj policiji, a na kraju se sam predao.

Ronnie Biggs, lopov i legenda iz velike pljačke voza, jednog od najopjevanijih krivičnih djela 20. vijeka, bio je pripadnik 15-člane bande koja je 1963. opljačkala vvoz Kraljevske pošte koji je pun novca išao iz Glasgowa u London. Ronnie Biggs nije planirao kriminalnu karijeru, piše Slobodna Bosna.

Godine 1947, čim je napunio 18 godina, prijavio se u Kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF), ali je dvije godine kasnije nečasno otpušten zbog dezertiranja i provale.

Mjesec dana kasnije osuđen je za krađu auta i tako je prvi put završio u zatvoru. Čim su ga pustili pokušao je novu pljačku i opet završio u zatvoru gdje se dogodio sudbonosni susret. Naime, tamo je upoznao je zloglasnog Brucea Reynoldsa.

Nakon što se oženio i zapao u dugove, napravio je kobnu grešku. Obratio se Reynoldsu da mu posudi novac. Umjesto isplate, Reynolds mu je ponudio mjesto u akciji pljačke voza.

Pljačkaši su krenuli u akciju oko 3 ujutro 8. avgusta, na Biggsov 34. rođendan.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!