Ne postoji veza između uhapšenog harvardskog profesora i koronavirusa (VIDEO)

Informacija o navodnoj umiješanosti i hapšenju profesora Libera i dvoje kineskih državljana Janćing Je i Zaosong Ženga pojavila se ponovo u subotu na društvenim mrežama. I to tako što je u potpuno pogrešno predstavljenom kontekstu navodne proizvodnje i preprodaje koronavirusa Kini objavljen izvještaj američke televizije ABC o privođenju Libera, Je i Ženga. U objavljenom prilogu objašnjene su optužbe i sumnje protiv nijih koje nisu dovođene vezu sa navodnom proizvodnjom i prodajom virusa Kini

Čarls Liber (Foto: YouTube/Printscreen)

Čarls Liber, šef Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, nema nikakvih poznatih veza sa kreiranjem i prodajom koronavirusa Kini – objavio je portal Fektček (FactCheck). Internet stranica osnovana u Americi, čija je svrha – kako se navodi na FactCheck.org . da smanji nivo obmane i konfuzije u američkoj politici, o tome je izvijestio još 21. februara 2020. godine.

Portal Fektček, čiji je osnivač Enenberg centar javnih politika, četvorostruki je osvajač Vebi nagrade (Webby award) koju dodjeljuje njujorška Međunarodna akademija digitalne umjetnosti i nauka.

Informacija o navodnoj umiješanosti i hapšenju profesora Libera i dvoje kineskih državljana Janćing Je i Zaosong Ženga pojavila se ponovo u subotu na društvenim mrežama. I to tako što je u potpuno pogrešno predstavljenom kontekstu navodne proizvodnje i preprodaje koronavirusa Kini objavljen izvještaj američke televizije ABC o privođenju Libera, Je i Ženga. U objavljenom prilogu objašnjene su optužbe i sumnje protiv nijih koje nisu dovođene vezu sa navodnom proizvodnjom i prodajom virusa Kini.

Twitter objava plasirana u subotu podijeljena je više od 18.000 puta, dok je video imao više od 730.000 pregleda, prenosi Glas Amerike.

U Srbiji su tu informaciju prvo objavile Večernje novosti, a zatim su počeli da je prenose i drugi mediji, uglavnom tabloidne orijentacije.

Kada je, međutim, o činjenicama riječ, prema istraživanju portala Fektček, američki Sekretarijat pravde je 28. januara 2020. objavio da je pokrenuo odvojene postupke protiv tri osob, od kojih je najistaknutiji naučnik Liber.

On je, kako je objavljeno, iznosio lažne navode nadležnima u Sekretarijatu pravde i u Nacionalnom institutu zdravlja o svojim vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Vuhanu (u kojem je izbila epidemija, kasnije i pandemija koronavirusa) i programom kineskih vlasti pod nazivom „Plan o hiljadu talenata“, čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu, kao i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete za to što nije uspio da objasni porijeklo značajnih suma novca koje mu je isplaćivala kineska vlada, uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Vuhanu, mjesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na vuhanskom univerzitetu. Portal Fektček ukazuje da ne postoje ikakve poznate veze naučnika Libermana sa virusom. Niti pak ima dokaza da je Kovid-19 proizveden u laboratoriji.

Čarls Liber, do hapšenja priznati stručnjak, bavi se proučavanjem sićušnih čestica ili nanočestica (nanometar je milijarditi dio metra). Njegova poslednja istraživanja zasnivala su se na pronalaženju novih načina korišćenja nano-veza u ćelijama. Liber, ukazuje portal Factcheck.org, nije biolog, niti je stručan za bavljenje virusima.

Janćing Je, 29-godišnja kineska državljanka koja je od kraja 2017. do proleća 2019, u odvojenom postupku u odnosu na Libera, bila je optužena po četiri tačke – prevara u vezi sa vizom, davanje lažnih izjava, agentura u korist strane vlade i zavera. Ona je, kako se navodi u optužnici, prikrila da ima čin poručnice u kineskoj vojsci kako bi joj bila odobrena viza. Istovremeno, u optužnici se navodi da je, dok je bila u Sjedinjenim Državama, istraživala američke vojne projekte i prikupljala informacije o dvoje profesora čija su specijanost bezbjednost računara i robotika. Portal Factcheck.org na Univerzitetu u Bostonu nije pronašao nijedan dokaz da Je ima bilo kakvih znanja ili veza sa virusologijom.

Zaosong Ženg, 30-godišnji kineski državljanin, bavio se istraživanjem kancera i u Sjedinjenim Državama optužen je zbog pokušaja krijumčarenja 21 bočice bioloških uzoraka van države. Kako je navedeno u optužnici, Ženg, koji je uhapšen 9. decembra 2019. na bostonskom aerodromu, policajcima je priznao da je krijumčario uzorke u namjeri da u Kini nastavi istraživanje kancera i preuzme sve zasluge za rezultate ispitivanja koja je sprovodio, objavio je portal Fektček.

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su u kineskom gradu Vuhanu – nastanak bolesti dovodi se u vezu sa nehigijenskim uslovima u kojima se životinje drže i prodaju na tamošnjoj pijaci. Poslije brzog širenja u Kini, zbog čega su kineske vlasti u suzbijanju te bolesti sprovele striktne mjere, koronavirus počeo je da se pojavljuje u gotovo svim državama svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pandemiju je proglasila 22. marta. SZO je objavila da je u svijetu registrovano 1,3 miliona potvrđenih slučajeva Kovida-19. Epicentar pandemije je trenutno u Sjedinjenim Državama gdje je, prema poslednjim podacima, oboljelo ukupno 273.808 ljudi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!