Svijet na pragu milion potvrđenih slučajeva i 50 hiljada žrtava

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je pandemija koronavirusa najveća globalna kriza od Drugog svjetskog rata

Foto: Printscreen/Bloomberg Markets and Finance

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejsus izjavio je da ga “duboko brine rapidna eskalacija i globalno širenje zaraze”.

Rekao je da postoji “skoro eksponencijalni rast” pandemije u proteklih pet nedjelja i predvidio da bi broj potvrđenih slučajeva uskoro mogao da dostigne million, a broj smrtnih – 50.000.

Italija i dalje ima najveći broj žrtava na svijetu, a prijavila je dodatnih 727 smrtnih slučajeva u srijedu, iako se stopa smrtnih slučajeva smanjila. Ukupno je bolesti podleglo 13.155 osoba u toj zemlji.

Španiji je pređena cifra od 100.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Ta zemlja je sada jedno od globalnih žarišta virusa, posle SAD i Italije. Od Kovida-19 umrlo je više od 9.000 Španaca.

Njemačkoj su zdravstveni zvaničnici prijavili oko 5.500 novih slučajeva, što znači da bi ta zemlja uskoro mogla da bude sljedeća koja će prevazići Kinu po broju zaraženih koronavirusom.

Francuskoj je u posljednja 24 sata prijavljeno novih 5.090 smrtnih slučajeva, i ona je četvrta zemlja, posle Italije, Španije i SAD, sa više od 4.000 umrlih.

U Britaniji su prijavljena 563 smrtna slučaja.

SAUDIJSKI ZVANIČNIK POZVAO VJERNIKE DA ODLOŽE PLANOVE ZA HADŽILUK

Muslimanski vjernici iz svih djelova svijeta krajem jula treba da se okupe na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji zbog vjerske dužnosti koja se obavlja jednom u životu. Međutim, zbog pandemije, Saudijska Arabija je već zabranila ulazak u Meku i Medinu, a saudijski ministar Muhamed Saleh bin Taher rekao je državnoj televiziji da je potrebno sačekati jasnije informacije o cijeloj situaciji.

Vijetnam je jedna od najnovijih zemalja koje su uvele dvonedjeljnu zabranu svih aktivnosti koje nisu neophodne za društvo.

Novi Zeland je prošle nedjelje zatvorio restorane, barove, kancelarije i škole, a premijerka Džasinda Ardern izjavila je u srijedu da je prerano reći koliko su te mjere pomogle do sada. Ona je pozvala na dodatno testiranje da bi se aktivno locirale sve infekcije i spriječilo novo prenošenje. Na Novom Zelandu do sada je zabilježeno 708 slučajeva.

Južna Koreja, gdje je masovno testiranje pomoglo da se smanje stope lokalnog prenošenja virusa, prijavila je 101 novi slučaj a počela je da sprovodi novi, obavezni dvonedjeljni karantin za sve koji uđu u zemlju. Rizik od “uvoza slučajeva” je doveo do sličnih mjera u Kini.

GUTEREŠ: NAJVEĆI IZAZOV OD DRUGOG SVJETSKOG RATA

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je pandemija koronavirusa najveća globalna kriza od Drugog svjetskog rata, prenosi Glas Amerike.

“To je kombinacija, s jedne strane bolesti koja je prijetnja svima na svijetu, a sa druge strane ima ekonomski efekat koji će izazvati recesiju. Tome nema paralele u novijoj istoriji”, saopštio je Gutereš na virtuelnoj pres konferenciji u utorak uveče.

Pozvao je najbogatije zemlje svijeta da povećaju kapacitete Međunarodnog monetarnog fonda da pomogne siromašnijim zemljama dok se bore sa širenjem virusa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!