Američka agencija za hranu i ljekove odobrila korišćenje hlorokina i hidroksihlorokina u bolnicama

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je FDA dao zeleno svijetlo da te ljekove “propisuju ljekari pacijentima adolescentima i odraslima koji su hospitalizovani zbog virusa COVID-19, po potrebi”

Foto: Printscreen/The Guardian

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je u borbi protiv korona virusa korišćenje antimalarijskih ljekova hlorokin i hidroksihlorokin, ali isključivo u bolnicama.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je FDA dao zeleno svijetlo da te ljekove “propisuju ljekari pacijentima adolescentima i odraslima koji su hospitalizovani zbog virusa COVID-19, po potrebi”. 

Više zemalja počinje klinička ispitivanja djelovanja tih ljekova na korona virus, nakon što je istraživanje na malom uzorku pokazalo da bi mogli biti djelotvorni, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik Donald Tramp nahvalio je 24. marta te ljekove.

“Postoje dobri izgledi da će oni imati ogroman uticaj”, rekao je on, nazvavši ih “Božjim darom”.

Kontroverzni francuski ljekar Didier Raoult, direktor IHU Mediterranee Infectiona u Marselju, zagovara primjenu hlorokina u liječenju bolesti.

On je podstakao sumnju kod mnogih drugih ljekara koji upozoravaju da ispitivanje koje je sproveo na malom broju pacijenata nije sprovedeno u skladu sa zlatnim standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, između ostaog, nije koristio kontrolnu grupu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu supstancu.

Američke zdravstvene vlasti upozoravaju građane da ne uzimaju ljekove “na svoju ruku”.

Jedan stanovnik Arizone umro je nakon što je progutao hlorokin fosfat, sredstvo koje se koristi za dezinfekciju akvarijuma, prenosi Al Jazeera.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Agencija za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj (Barda) rade na kliničkim ispitivanjima.

Ispitivanje kombinacije hidroksihlorokina i antibiotika azitromicina trebalo bi uskoro da počne u Njujorku.

Sjedinjene Američke Države imaju više od 140.000 slučajeva zaraženih i 2.489 preminulih od korona virusa, po podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!