Farmont: Respiratori nisu mogli da budu izvezeni iz Srbije zbog zabrane

U vezi isporuke preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebala biti izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji, isti konfiskovani od strane države Srbije, saopšteno je iz Fonda za zdravstvo

Foto: Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore

Za respiratore koji su bili u Beogradu, a koje je poručio Fond za zdravstvo Crne Gore nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je izvoz te robe bio pod blokadom u Srbiji, pojašnjeno je iz preduzeća “Farmont” Danilovgrad.

Saopštenje Fond za zdravstveno osiguranje prenosimo u cjelosti.

“Fond za zdravstveno osiguranje je, na osnovu zaključka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Plana potreba sačinjenog od strane Ministarstva zdravlja, sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe JZU Crne Gore, na osnovu kojeg je zaključen ugovor o isporuci pet respiratora sa dobavljačem “Farmont” DOO Danilovgrad, proizvođača “Maquet-Getinge Group” iz Švedske. Navedeni dobavljač je izvršio isporuku dva respiratora koji su instalirani u Opštoj Bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane. U vezi isporuke preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebala biti izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji, isti konfiskovani od strane države Srbije.  

Prema informacijama koje smo dobili od ovog dobavljača, dva isporučena respiratora su se nalazila u Republici Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, odakle su i uvezeni.  

U vezi nabavke ugovorenih respiratora, dobavljač „Farmont“ DOO Danilovgrad je danas dostavio obavještenje Fondu za zdravstveno osiguranje, koje navodimo integralno:

“Povodom teksta koji je osvanuo u dnevnim novinama “Vijesti” u vezi isporuke tri respiratora koja su se nalazila u Srbiji, želim da damo razjašnjenje. Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja. Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, “Farmont” kao dobaljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu – Srbiji, a dva u Zagrebu – Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group – Beograd – Srbija i nalazili su se na carinskom lageru. Nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena Zdravstvenima Institucijama u CG, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji.

Fond za zdravstveno osiguranje je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim koordinacionim tijelom u vezi sa nabavkom ukupne medicinske i zaštitne opreme. Određena količina respiratora je nabavljena posredstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore.

Ukoliko dođe do nekog dogovora između zemalja u regionu i šire, sa proizvođačima i isporučiocima respiratora, radićemo na tome da se sve planirane nabavke realizuju”, navodi se u saopštenju, koje prenose “Vijesti”.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!