Petnaest zaraženih u Tuzima, Eraković poručio građanima: Užasna epidemija vreba da nastupi u vašim krajevima, morate ostati kod kuće (VIDEO)

Tuzi imaju 15.000 stanovnika, ako bi se proširilo na samo 40 odsto stanovništva, što čini 6.000 stanovnika, od tih 6.000 bi oboljelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima i 150 najmanje umrlo. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe, kazao je Mugoša

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša (Foto: Printscreen)

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša rekao je da je od 34 uzorka ispitana danas 18 uzoraka bilo pozitivno,od kojih su 15 iz Tuzi.

“Situacija je jako opasna. Radi se o jako infektivnom virusu koji se jako lako širi i može da inficira veliki broj ljudi”, rekao je Mugoša iznoseći podatke o poraznim posljedicama eventualnog širenja virusa.

“Tuzi imaju 15.000 stanovnika, ako bi se proširilo na samo 40 odsto stanovništva, što čini 6.000 stanovnika, od tih 6.000 bi oboljelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima i 150 najmanje umrlo. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe”, kazao je on.

Mugoša je najavio za srijedu istraživanje širine epidemije u Tuzima.

Rekao je da Tuzi moraju da shvate da je ovo borba za njihov život i da moramo svi biti na tom zadatku.

Stanovništvo Tuzi da ostane u svojim domovima, poručeno je iz Nacionalnog koordinacinog tijela za zarazne bolesti. 

“Građani Tuzi obraćam vam se večeras kao jednom od možda istorijski najtežih trenutaka koje je obilježi ovaj kraj. To mogu da potvrdim sa medicinskog aspekta, a to je trenutak kada se vreba jedna užasna epidemija da nastupi u vašim krajevima. Zbog toga od večeras svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće. Mora da ostane ako misli na porodicu, potomstvo, komšije prijatelje i rođake. Možemo pobijediti samo ako budemo disciplinovali i radili svoj posao”, rekao je direktror Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

Istu poruku poslao je i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutim Simović.

“Građani Tuzi od večeras svi u kuće bezuslovno. Počinjemo bitku za Tuzi i bitku za cijelu Crnu Goru”, poručio je Simović, prenose “Vijesti”.

“Građani Tuzi i širom Crne Gore uvijek su bili i mudri i kadri, da istrpe i da prežive, a posebno kada je bivalo teško i kad je bilo najteže. Ovo je bitka koju noćas počinjemo. Moramo je pobijediti za dobro građana Tuzi i za dobro svih građana Crne Gore. Nacionalni koordinacioni tim radi danonoćno, ovo je naš sada ključni izazov i molim da ove odluke koje smo usaglasali sa predsjednikom Opštine Tuzi da ih počnemo poštovati i realizovati. Svi u kuće bezuslovno. Moramo spriječiti sve ono što je velika opasnost za širenje virusa u okvirima Tuzi i van Tuzi”, rekao je Simović.

Dodao je da građani Tuzi i Opština neće ostati sami.

“Tu je i Glavni grad da pomogne, Vlada Crne Gore, ukupna Crna Gora”, rekao je Simović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!