Tramp: Kriza do jula, avgusta, a možda i duže, virus nije pod kontrolom

Dok vrijednost akcija na berzi pada, Tramp je upozorio da je recesija moguća, a to bi moglo da utiče na njegove šanse da bude ponovo izabran u novembru. Republikanski predsjednik rekao je da je fokusiran na zdravstvenu krizu, a da će se ekonomija oporaviti kada kriza bude pod kontrolom

Foto: Printscreen/Glas Amerike

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance da zaustave veći dio svojih društvenih aktivnosti na 15 dana i ne okupljaju se u grupama većim od desetoro ljudi, u novom, agresivnom pokušaju da se zaustavi širenje korona virusa u Sjedinjenim Državama.

Tramp je rekao da bi teška situacija mogla da traje do jula, avgusta pa i duže, a virus je nazvao “nevidjivim neprijateljem” i priznao da on “nije pod kontrolom” u SAD, rekavši da je isti slučaj u ostatku svijeta.

“Uz nekoliko nedjelja koncentrisane akcije, možemo da brzo preokrenemo stvari”, poručio je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Tramp je objavio nove smjernice svoje radne grupe za borbu protiv korona virusa i poručio građanima da izbjegavaju nepotrebna putovanja, ne idu u barove, restorane, kafeterije ili teretane.

Dok vrijednost akcija na berzi pada, Tramp je upozorio da je recesija moguća, a to bi moglo da utiče na njegove šanse da bude ponovo izabran u novembru. Republikanski predsjednik rekao je da je fokusiran na zdravstvenu krizu, a da će se ekonomija oporaviti kada kriza bude pod kontrolom.

Njegova radna grupa apelovala je na mlade da slijede nove smjernice, iako im prijeti manji rizik da budu zaraženi. Nova respiratorna bolest najviše ugrožava starije ljude, posebno one koji već boluju od nekih zdravstvenih problema.

“Donijeli smo odluku da dodatno ojačamo smjernice i ublažimo udarac infekcije”, rekao je Tramp reporterima u Bijeloj kući, koji su sjedeli udaljeni jedni od drugih, na svakom drugom sjedištu u sali za brifinge, kako bi poštovali mjere društvenog distanciranja.

Predsjednik je kritikovan da je umanjio ozbiljnost virusa u početku širenja. U ponedjeljak je, na pitanje novinara, sebi dao dobru ocjenu za reagovanje. Tramp je rekao i da se u ovom trenutku ne razmatra nacionalno ograničenje kretanja, koje bi sprovodila policija. Dodao je da je njegova administracija redovno razgovarala o restrikcijama na putovanja unutar zemlje, ali se nadao da neće morati da sprovede te mjere.

Tramp je izjavio da vjeruje da je još moguće da se lideri G7 sastanu u Kemp Dejvidu u Merilendu u junu. Američki lider je izazvao nezadovoljstvo svojih evropskih kolega, koji čine veliki dio Grupe 7, uvodeći restrikcije na putovanja iz evropskih zemalja, a da ih prvo nije konsultovao.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!