Inicirala Crnogorska zajednica: U Rosariu (Argentina) otvoren Trg Crna Gora

Sa članom gradskog vijeća grada Rosario Karlosom Kardosom, trg Crna Gora otvorili su direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević i ambasador Crne Gore u Argentini, prof. dr Srđan Stanković

U okviru prve zvanične posjete predstavnika Uprave za dijasporu Republici Argentini, u četvrtak, 5. marta 2020. godine, u gradu Rosario – provincija Santa Fe, otvoren je Trg Crna Gora.

Sa članom gradskog vijeća grada Rosario Karlosom Kardosom, trg Crna Gora otvorili su direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević i ambasador Crne Gore u Argentini, prof. dr Srđan Stanković.

Otvaranju trga, koji je inicirala Crnogorska zajednica Provincije Santa Fe, prisustvovala je i samostalna savjetnica u Upravi za dijasporu Milica Radojičić.

Na svečanosti kojoj je prsustvovao veliki broja zvanica i članova naše zajednice u toj provinciji, član gradskog vijeća grada Rosario Karlos Kardoso izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije inicijative koju je crnogorska zajednica na ovom području podnijela prije par godina.

Mitrović je ukazao je na važnost veza i saradnje Crne Gore i Argentine, prijateljske veze i dobre odnose dvije države koje povezuje veliki broj potomaka crnogorskih iseljenika nastanjenih na ovom području. Ističući da naša dijaspora, bez obzira gdje se nalazi, nosi Crnu Goru u srcu i predstavlja most saradnje sa državom prijema, Mitrović je rekao da je otvaranje trga sa nazivom matične države u gradu u kojem danas žive čak druga, treća i četvrta generacija naših iseljenika, dokaz iskrenog osjećanja i privrženosti zemlji svog porijekla koja se prenosi sa generacije na generaciju.

Raičević kazao je da mu je velika čast što je u prilici da se uvjeri da je neizmjerna emocija naših iseljenika prema svojoj matičnoj državi bila ideja vodilja gradskoj upravi Rosarija da otvaranjem trga oda počast Crnoj Gori.

Mitrović, Stanković i Radojičić su se susreli sa predsjedništvom i članovima Crnogorske zajednice Provincije Santa Fe, sa kojima su razgovarali o stanju i prilikama među našom dijasporom na ovom području, kao i budućim aktivnostima ove zajednice.

Mitrović izrazio je zadovoljstvo što je prvi put u posjeti Crnogorskoj zajednici u Provinciji Santa Fe i izrazio nadu da će buduća saradnja sa Upravom za dijasporu biti i plodotvornija nakon ostvarivanja ličnih kontakata i veza između predstavnika dijaspore i Crne Gore.

On je prisutne upoznao sa trenutnim aktivnostima Uprave, kao i budućim planovima na ostvarivanju i jačanju saradnje sa našom dijasporom u Latinskoj Americi. Apostrofirao je mogućnost učešća organizacija dijaspore sa tog kontinenta na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata, odnosno programa organizacija dijaspore koji će, po drugi put, biti raspisan polovinom marta. Pozvao je članove zajednice da, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Argentini, osmisle i kandiduju projekte koji će biti od značaja za očuvanje kulture, identiteta, jezika i tradicije zemlje svog porijekla.

“Mitrović je ukazao na druge djelatnosti i aktivnosti Uprave za dijasporu i moguća polja saradnje, posebno u dijelu očuvanja i njegovanja jezičkog identiteta koji je od naročite važnosti za našu dijasporu na tom području. U cilju boljeg upoznavanja sa strukturom i potrebama naše dijaspore u ovoj državi, Mitrović je članove zajednice upoznao i sa projektom web evidencije kojoj se može pristupiti sa sajta Uprave za dijasporu. Na kraju susreta sa našom dijasporom, Mitrović je istakao da geografska udaljenost više nije prepreka za ostvarivanje plodne saradnje, te informisao našu dijasporu da im Uprava za dijasporu, u okviru svojih zakonskih nadležnosti i materijalnih mogućnosti, stoji na raspolaganju po svim pitanjima od njihovog interesa”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!