Komšić u posjeti bh. dijaspori u Torontu: Susret od historijskog značaja

Komšić je istaknuo da su bh. dijaspora koja živi u Kanadi i aktivnosti kojima se bavi, od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu te da treba iskoristiti potencijale dosadašnje saradnje kako bi se unaprijedili prijateljski odnosi, saradnja iz oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija u Torontu (Kanada) . 

Domaćini su istaknuli da je ovaj susret od historijskog značaja s obzirom na to da je ovo prvi put da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjeti bh. dijaspori u Kanadi. Razgovaralo se o odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i o aktivnostima naših ljudi u ovoj zemlji da unaprijede te odnose.

Istaknuta je važnost ponovnog otvorenja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dvije zemlje.

Zaključeno je da postoji prostor za poboljšanje bilateralnih i ekonomskih odnosa te da je od velikog značaja riješiti problem glasanja s kojim se susreće bh. dijaspora u Kanadi za vrijeme izbora u Bosni i Hercegovini. Naglasili su i kako je od velikog značaja bilateralne sporazume podići na viši nivo, pogotovo kada je riječ o sporazumu koji definira mirovinsko-socijalno osiguranje bh. državljana, te aktualizirati razmjenu studenata i akademskih radnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je predstavnicima bh. organizacija za njihov kontinuiran angažman na očuvanju veza s njihovom domovinom te njene tradicije i kulture. Kazao je da postoji prostor za poboljšanje ekonomskih odnosa, da je od velikog značaja ostvariti planirane projekte za koje su zainteresirani bh. biznismeni iz Kanade, kao i Vlada Kanade, pogotovo u oblasti energetike.

Komšić je istaknuo da su bh. dijaspora koja živi u Kanadi i aktivnosti kojima se bavi, od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu te da treba iskoristiti potencijale dosadašnje saradnje kako bi se unaprijedili prijateljski odnosi, saradnja iz oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, na poziv bosanskohercegovačkih organizacija iz Kanade, prisustvovao je u Torontu i svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U prigodnom govoru zahvalio je bh. dijaspori na svemu što čini za svoju domovinu, prenosi Avaz.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!