Super utorak: Bajden pobijedio u devet država, Sanders osvojio Kaliforniju, Vermont, Kolorado i Jutu

Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu ‘super utorak’ bez razloga, rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu

Džo Bajden (Foto: Printscreen)

Glasači u 14 američkih saveznih država birali su u utorak kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke koji će biti rival predsjedniku Donaldu Trampu na izborima u novembru.

Prema projekciji Asošijeted presa i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsjednik Džo Bajden je u takozvani super utorak pobijedio na izborima u Teksasu, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Arkanzasu i Masačusetsu, dok je trenutni favorit Berni Sanders pobednik trke u Kaliforniji, koja nosi najveći broj delegata (415), Vermontu, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Koloradu i Juti. Bajden je tako nastavio zamah posle ubjedljive pobjede u Južnoj Karolini, posle čega ga je podržao veliki broj istaknutih partijskih zvaničnika.

“Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu ‘super utorak’ bez razloga”, rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu, prenosi Glas Amerike.

U srijedu rano ujutro, trka između Bajdena i Sandersa još je bila tijesna u Mejnu.

Prve izlazne ankete pokazuju da je bivši potpredsjednik SAD na jugu zemlje ponovo imao snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu pomogli da ostvari ubjedlljivu pobjedu prošle subote u Južnoj Karolini.

Sanders, samoproklamovani demokratski socijalista i nezavisni senator koji vodi u anketama na nacionalnom nivou, nada se da će na izborima u utorak napraviti ogroman korak ka osvajanju nominacije demokrata.

Sanders je u utorak veče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je “apsolutno uvjeren da će osvojiti predsjedničku nominaciju”.

“I porazićemo najopasnijeg predsjednika u istoriji zemlje”, rekao je Sanders.

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijader i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobjede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario razočaravajući rezultat na izborima. Zbog toga će, prema izvorima Asošijeted presa, u srijedu razmotriti pitanje ostanka u demokratskoj predsjedničkoj trci.

Na izborima u utorak dodjeljuje se oko trećine delegata, koji na konvenciji Demokratske stranke na ljeto zvanično biraju predsjedničkog kandidata.

Berni Sanders (Foto: Printscreen)

Ishod trke još nije poznat u Teksasu, koji takođe ima veliki broj delegata (228), i u Mejnu.

Posle nadmetanja u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, takozvani “super utorak” daje nacionalni prizvuk procesu nominacije, sa glasačima u zapadnim, južnim, sjeveroistočnim i državama srednjeg zapada, koji svi glasaju u jednom danu.

VODEĆI SANDERS

Senator iz Vermonta Berni Sanders je uoči super utorka vodio u izbornoj trci, a mogao bi da dobije veliki podsticaj glasovima u Kaliforniji i Teksasu, gdje ankete pokazuju da vodi ispred svih drugih kandidata.

Bajden je bio na drugom mjestu. Na za sada trećoj poziciji je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, koja je osvojila svih svojih osam delegata prije mjesec dana u Ajovi, prije serije razočaravajućih finiša.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar je još jedina preostala sa aktivnim osvojenim delegatima – sedam – ali se povukla iz trke.

Osim toga što se dešava u velikom broju država, glasanje u utorak dolazi u trenutku velikih promena u trci.

Klobučar je po okončanju svoje kandidature dala podršku Džozefu Bajdenu, baš kao i bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž, koji je okončao svoju kandidaturu u nedelju, pošto se uzdigao iz pozicije malo poznatog kandidata do pobjede na kokusima u Ajovi i osvajanja drugog mjesta, iza Sandersa, u Nju Hempširu.

Milijarder Tom Stajter takođe je okončao svoju kampanju pošto je kao treći, bez osvojenih delegata, završio trku u Južnoj Karolini, gdje se nadao da će, u državi u kojoj ima najsnažniju podršku, dobiti pozitivan zamah u svojoj kampanji.

BLUMBERG

Kao dodatak u trci, bivši gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, pojavljuje se na biračkim listićima po prvi put.

On se pridružio trci mjesecima nakon svojih suparnika, odlučivši da preskoči nadmetanje u četiri države u februaru, kako bi se fokusirao na ranu kampanju za “super utorak”. Milijarder je potrošio 400 miliona dolara na veliku kampanju kojom je ciljao države koje glasaju u “super utorak”.

Članica Kongresa sa Havaja, Tulsi Gabard, takođe je na biračkim listićima u utorak, ali ona se borila da osvoji podršku nakon što je osvojila tek sedmo mjesto tokom februarskog nadmetanja i posljednja se kvalifikovala da učestvuje u debati u novembru.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!