Nevjerovatnih 13 činjenica: Zašto su izmišljeni rolerkosteri, koliko je trajao najkraći rat, koja bića imaju tri srca!?

Predstavljamo vam 13 zanimljivih činjenica koje najvjerovatnije niste znali – neke će vam izmamiti osmijeh na lice, dok će vas druge potpuno šokirati!

1. Flamingo savija noge u zglobu, ne u koljenu

Koliko god nam nerealno i drugačije izgledalo, prelijepi flamingo stoji na vrhovima prstiju, a noge ne savija u koljenu, već u zglobu! Koljeno ružičaste ptice zapravo je mnogo bliže tijelu i pokriveno je perjem, tako da se uopšte ne vidi.

2. Rolerkosteri su nastali da bi Amerikance odvukli od grijeha

1880-ih biznismen Lamarkus Tompson nije mogao da podnese hedonistička mjesta poput bordela koje su Amerikanci masovno posjećivali. Zato je odlučio da izmisli novu zabavu. Tako je nastao prvi rolerkoster u Americi!

3. Sladoled na štapiću izmislilo je dječak (11) sasvim slučajno

11-godišnji dječak Frenk Eperson je 1905. godine slučajno ostavio preko noći sodu bikarbonu i vodu u posudi, zajedno sa drvenom kašikom. Mješavina se stegla na hladnom vazduhu i tako je rođen prvi sladoled na štapiću. Prodao je poslasticu komšiji i obližnjem zabavnom parku, čak je i patentirao recept.

4. Prva žena ušla je u Kongres prije nego što su žene dobile pravo glasa

Žene su dobile pravo glasa 1920. godine, ali prva žena je u Američki kongres ušla 1916. godine!

5. Jabuke u prodavnici mogu biti stare i do godinu dana

Pokrivene voskom i sušene vrelim vazduhom, jabuke u magacinima mogu da stoje baš dugo. Tek nakon 6 do 12 mjeseci završavaju na policama supermarketa!

6. Oktopod ima tri srca

Lignja takođe. Jedno srce pumpa krv za sve sisteme u tijelu, a dva su posvećena škrgama.

7. Šiljate kape nekad su bile znak inteligencije

Kapice koje danas kupujemo za dječje rođendane nekad su bile rezervisane samo sa učene ljude, koji su ih nosili kao što neki nose medalju časti. Filozof iz 13. vijeka Jovan Duns Skot vjerovao je da ovakva kapa pomaže da se znanje spusti iz vrha kape do mozga.

8. Adolf Hitler bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Švedski političar koji ga je nominovao 1939. godine bio je ironičan. Da ironija bude još veća, Hitler je kasnije zabranio da Njemci prihvataju ove nagrade godinama nakon što su se našalili s njegovim imenom.

9. Jastog osjeća ukus hrane preko stopala

Malene dlake na kliještima jastoga ekvivalent su ljudskim receptorima ukusa u ustima.

10. Najkraći rat na svijetu trajao je 38 minuta

Kada je umro sultan Zanzibara, koji je tada bio pod britanskom vlašću, a novi preuzeo vlast bez odobrenja Britanije, sve je eskaliralo bomardovanjem koje je trajalo malo manje od 40 minuta. To je bilo dovoljno da se samoproklamovani sultan povuče.

11. Jezik plavog kita može biti težak poput slona

Srce plavog kita takođe je veoma teško – čak jednu tonu. Otkucava na svakih deset sekundi.

12. Neki morski krastavci se brane stomakom (bukvalno)

Kada se osjete ugroženo, oni mogu da izbace napolje sve svoje unutrašnje organe, koji su otrovni za predatore. Ponekad se riješe čitavog sistema za varenje, ali organi im ponovo narastu.

13. Ajfelova kula primarno je napravljena za Barselonu

Španski grad smatrao ju je ružnom, pa ju je inženjer Gistav Ajfel proslijedio Parizu kao privremeni simbol tokom internacionalne izložbe 1889. godine. Nije se dopala ni francuskim kritičarima, ali je uprkos svemu ostala tamo.

Izvor: Stil

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!