Na Tabiji u Baru poruka “Srbe na vrbe”, Ministarstvo kulture: Autori isti oni koji su oslikali trobojku

Baš kao i prvog puta, kada je na Tabiji osvanulo obilježje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rukopis je opet jasan i isti – pri čemu se autori nijesu potrudili ni da promijene lokaciju. Za razliku od ranijih manifestacija ‘bratoljublja’, poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore, ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države, saopšteno je iz Ministarstva kulture

Foto: Opština Bar

Samo četiri dana nakon uklanjanja trobojke koj Opštine Barom su devastirane zidine utvrđenja Tabija u Sutomoru, vandali su ponovo zanemarili vrijednost kulturnog nasljeđa koje tvrđava predstavlja i ovoga puta na zidinama ispisali neprihvatljivu poruku govora mržnje, saopšteno je iz Opštine Bar.

Ministarstvo kulture je osudilo, kako su rekli, novi slučaj vandalizma, a smatraju da iza tog čina stoje isti oni koji su prošle sedmice na zidinama oslikali trobojku.

“Baš kao i prvog puta, kada je na Tabiji osvanulo obilježje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rukopis je opet jasan i isti – pri čemu se autori nijesu potrudili ni da promijene lokaciju. Za razliku od ranijih manifestacija ‘bratoljublja’, poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore, ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države. Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca. Iz tog razloga, na građane apelujemo da ne nasijedaju na provokacije, servirane sa iste adrese odakle i one o navodnom razbijanju protesta od strane vojske, zatvorenika i navijačkih grupa. Stručne službe i ovog će puta u najkraćem roku reagovati i ukloniti oštećenja na Tabiji”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, kažu u Opštini Bar.

“Međutim, ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika. Opština Bar će i ovog puta u najkraćem roku, u saradnji komunalnih službi i Centra za konzervaciju i arheologiju, reagovati kako bi radili na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja tragova boje, čime bi se zidine vratile u pređašnje stanje. Time će službe grada i države pokazati odlučnost da istraju na putu zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa i biti dosljedne u sprovođenju svojih nadležnosti, uprkos kontinuiranom, nesavjesnom činjenju pojedinaca”, saopšteno je iz Opštine Bar.

Dodaje se da će, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, utvrditi da li postoji potreba za dodatnim angažovanjem službenika policije i Komunalne policije koji bi zaštitili Tabiju od nasrtaja neosviješćenih pojedinaca koji nanose štetu tvrđavi, gradu i cjelokupnom društvu.

“I za ovaj slučaj, podnijeta je krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra. Ovim putem apelujemo na sve da se suzdrže izražavanja na ovaj i slične načine”, piše u u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!