Berane pod ledom: Perka nema već dva dana, građani organizovali potragu da bi ga spasili

“Roda je ovih dana iscrpljena ne toliko zbog mrazeva, koliko zbog gladi i nemogućnosti da se zbog leda u plićacima Lima i njegovih pritoka normalno hrani. Mjesta na kojima se do prije nekoliko dana hranila okovao je led i prekrio snijeg, tako da je ptica zbog toga životno ugrožena”, kazao je Adem Ado Softić

Mužjak rode Perko, kojem se ljubljena roda Perka prošle godine nije vratila iz Afrike u Berane, pa je ostao u tom gradu da je čeka, već dva dana niko nije vidio.

Pticu, koja je sa voljenom 2012. u Polimskoj ulici savila gnijezdo, zavoljeli su svi Beranci, a poseban odnos prema paru imao je defektolog Adem Ado Softić, koji ih je od dolaska pratio i i fotografisao.

Već dva dana, međutim, njemu se izgubio svaki trag.

“Tražio sam ga na istom mjestu i juče i danas, a alarmirao sam Sportski ribolovni klub ‘Lim’ i predsjednika Boška Vulevića, kao i predsjednika Sportskih ribolovnih klubova Crne Gore, Beranca Rada Mićovića, da mi jave ako ga ugledaju negdje tokom dana dok pokušava da nađe hranu pored Lima. Povezao sam se i sa Mašom Nikšićem, koji u Beranama ima prihvatilište za životinje i ptice i idealne uslove da ga uhvatimo, prehranimo i sačuvamo od mrazeva i gladi do proljeća. To mi je preporučio ornitolog iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Podgorica (CZIP) Darko Saveljić u jučerašnjem telefonskom razgovoru. Roda je ovih dana iscrpljena ne toliko zbog mrazeva, koliko zbog gladi i nemogućnosti da se zbog leda u plićacima Lima i njegovih pritoka normalno hrani. Mjesta na kojima se do prije nekoliko dana hranila okovao je led i prekrio snijeg, tako da je ptica zbog toga životno ugrožena”, kazao je Softić za Portal Revije Fokus.

On kaže da se Perko negdje skriva pokušavajući da pregura mrazeve, ali je problem što ne može da dođe do hrane…

Pojasnio je da se noću krije po beranskim dimnjacima.

“Ovih noći temperature padaju i do minus 25 stepeni Celzijusovih, zavisno od mjesta gdje se mjeri i blizine Lima. Rodcu je u vodi ipak toplije, jer je temperatura vode nekoliko stepeni iznad nule”, rekao je on.

Softić je apelovao na sve koji primijete rodu da mu jave.

“Ja bih sa Mašom Nikšićem i beranskim ribolovcima pokušao da organizujem da je uhvatimo i zbrinemo. Svakodnevno sam u kontaktu sa svima njima, od Berana do Podgorice, i čekam da se roda pojavi”, kaže Softić, koji je Perka prije dva dana, kada ga je sa braćom Mićom i Radem Mićovićem pronašao, sminio udaljen samo nekoliko metara.

“Onako promrzlu i iscrpljenu mogao sam i sam da uhvatim, ali mi je lijevo rame u gipsu jer sam ga nedavno, prilikom nezgodnog pada na ledu, slomio, a u desnoj sam držao fotoaparat, pa nisam mogao ništa drugo da uradim. Sad nam ostaje da čekamo bolju priliku. Nadam se da će nam se pružiti, jer smo se u međuvremenu organizovali i dobili opštu podršku od ribolovaca iz Berana i ornitologa iz CZIP-a Podgorica”, rekao je Softić.

Samo još da se Perko pojavi…

Svetlana Peruničić

Vezane vijesti
Nije se vratio u Afriku: Rodac Perko i na -20 u Beranama čeka svoju dragu

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!