Predstavnici Zajednice Crnogoraca u Albaniji posjetili Upravu za dijasporu

Osvrnuvši se na položaj crnogorske zajednice u Albaniji, direktor Mitrović je istakao neophodnost udruživanja crnogorskih iseljeničkih organizacija u toj susjednoj zemlji, naročito uoči predstojećeg popisa stanovništva u tekućoj godini

Upravu za dijasporu juče su posjetili predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji Marinko Ćulafić i član tog udruženja Mirko Ćulafić.

Sa njima su razgovarali direktor Uprave mr Predrag Mitrović i samostalna savjetnica Milica Nikić.

Direktor Mitrović je informisao prisutne o nedavno realizovanim aktivnostima Uprave, i to uspješnoj organizaciji promocije kapitalne monografije – Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti koja svjedoči o našem iseljeništvu u prethodnom periodu. Upoznao je prisutne i da će uskoro biti raspisan Javni konkurs za sufinansiranje projekata odnosno programa, na kojem se mogu prijaviti isključivo ona udruženja koja su u prethodnoj raspodjeli sredstava uredno dostavila izvještaje o utrošenim sredstvima, uz potrebnu dokumentaciju pravdanja, u skladu sa konkursnim uslovima.

Osvrnuvši se na položaj crnogorske zajednice u Albaniji, direktor Mitrović je istakao neophodnost udruživanja crnogorskih iseljeničkih organizacija u toj susjednoj zemlji, naročito uoči predstojećeg popisa stanovništva u tekućoj godini. Takođe, izrazio je zadovoljstvo i ponovio stav podrške u postupku kandidovanja Marinka Ćulafića za predstavnika crnogorske manjinske zajednice u Komitetu za nacionalne manjine u Albaniji.

Predsjednik Zajednice u Elbasanu Marinko Ćulafić je naveo da njegovo udruženje postoji, osim u Elbasanu, na još dvije lokacije, u Draču i Tirani, i da broji oko 100 aktivnih članova. Podržavajući predlog direktora Mitrovića, predložio je formiranje unije, koja će krovno okupiti sve organizacije naših iseljenika u Albaniji, što bi značajno uticalo na jačanje položaja naše zajednice i jedinstveno djelovanje u Albaniji. U dijelu predstojećih aktivnosti Zajednice, najavio je događaj obilježavanja 105 godina od stradanja Crnogoraca kod Medove, koji će ista organizovati početkom naredne godine. Za kraj, zahvalio se na podršci Uprave za dijasporu u dijelu realizacije dva projekta na teritoriji Elbasana.

Direktor Mitrović, izrazivši zahvalnost zbog uručenog poklona u ime Zajednice Crnogoraca u Albaniji, najavio je posjetu našim udruženjima u Skadru i Elbasanu u aprilu ove godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!