Mediji: Obaveštajni zvaničnici tvrde da Rusija “gura” Trampov reizbor

Njujork tajms piše da su obavještajni zvaničnici prenijeli zakonodavcima izvještaje o miješanju na brifingu Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma, održanog iza zatvorenih vrata 13. febraura. Kaže se da je izvještaj razljutio Trampa, koji je prigovorio da će demokrate koristiti te informacije protiv njega. On je narednog dana napao odlazećeg direktora nacionalnih službi bezbjednosti Džozefa Megvajera

Foto: Printscreen

Obavještajni zvaničnici rekli su da se Rusija miješa u izbore 2020. pokušavajući da pomogne predsjedniku Donaldu Trampu da bude ponovo izabran, objavio je Njujork tajms u četvrtak.

List navodi da su obavještajni zvaničnici prenijeli zakonodavcima izvještaje o miješanju na brifingu Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma, održanog iza zatvorenih vrata 13. febraura. Kaže se da je izvještaj razljutio Trampa, koji je prigovorio da će demokrate koristiti te informacije protiv njega. On je narednog dana napao odlazećeg direktora nacionalnih službi bezbjednosti Džozefa Megvajera.

Tajms pripisuje izvještaj petorici neidentifikovanih ljudi koji su upoznati sa materijom. Asošijeted pres nije omah mogao da potvdi te tvrdnje, prenosi Glas Amerike.

Američke obavještajne službe tvrdile su da se Rusija miješala u izbore u SAD 2016. preko kampanja na društvenim mrežama i kradući i šireći elektronsku poštu sa naloga demokrata. Kaže se da je Rusija pokušavla da potpomogne Trampovu kampanju i unese haos u američki izborni proces. Specijalni tužilac Robert Maler zaključio je da je rusko miješanje bilo “brišuće i sistematsko”, ali nije našao zavjeru između Rusije i Trampove kampanje, koja bi bila krivično djelo. Tramp je izrazio sumnju spram tvrdnji o ruskom miješanju.

U brifingu pred Predstavničkim domom, Trampovi saradnici izazvali su izbornog šefa Demokratskog nacionalnog instituta Šelbija Pirsona, koji je iznio zaključke, rekavši da je Tramp bio tvrd prema Rusiji, piše Tajms. Ali, Tramp je takođe govorio toplo o ruskom lideru Vladimiru Putinu i povukao trupe iz oblasti, poput Sirije, gdje je Moskva u mogućnosti da popuni vakuum. On je prošle godine odložio vojnu pomoć Ukrajini, ruskom protivniku, što je potez koji je bio srž procesa opoziva.

Tajms piše da je Tramp bio ljut što je birifing u Predstavničkom domu održan pod predsjedavanjem republikanaca Adama Šifa.

Tramp je u četvrtak formalno postavio Ričarda Grenela, američkog ambasadora u Njemačkoj i njegovog vjernog pristalicu, i smijenio Megvajera sa mesta vršioca dužnosti šefa nacionalnih službi bezbjednosti.

Megvajer je morao da odstupi sa dužnosti skladno odredbama saveznog zakona koji uređuje postavljenja. Tajms je citirao dvojicu zvaničnika administracije koji su rekli da je tajming, nakon obavještajnog brifinga, bio slučajnost.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!