Andrej Nikolaidis: Crnogorsku javnost mobilišu srednjevjekovna pitanja

Ne možete vi nekoga natjerati da razmišlja kao čovjek 21. vijeka ako njega zanimaju koncepije nacionalne države, nacionalne crkve, odnosno hoće li se crkva zvati pravoslavna ili će se zvati srpska. Tako da mislim da pozicija u kojoj se mi iščuđavamo nad onim što se dešava nije korisna. Ovo je pokazalo šta Crna Gora zaista jeste. Da stvar bude još gora, ovdje nema dobrog rješenja jer ovo sa jedne strane ili odgađa smjenu aktuelne vlasti ili vodi ka uspostavi vlasti koja će po svim civilizacijskim parametrima biti značajno gora od one koju smo do sada imali

Foto: Savo Prelevic

Tragedija Crne Gore je postalo to što su prevashodno srednjevjekovna pitanja ono što u najvećoj mjeri može mobilisati javnost, kaže književnik Andrej Nikolaidis u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), govoreći o trenutnim prilikama u Crnoj Gori.

Od decembra 2019. kada je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti političke i društvene podjele u državi su sve izraženije.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) predvodi demonstracije koje se, osim u Crnoj Gori organizuju i u Srbiji i BiH, protiveći se usvojenom Zakonu i tvrdeći da je taj akt donijet kako bi joj se oduzela imovina. Država odbija optužbe i odgovara da je Zakon način za uvođenja reda u pitanje imovine religijskih zajednica u Crnoj Gori.

OPŠIRNIJE NA PORTALU RADIO SLOBODNA EVROPA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!