Velika Britanija napustila Evropsku uniju nakon 47 godina članstva

Od ovog trenutka Velika Britanija se nalazi u tranzicionom periodu koji će trajati narednih 11 mjeseci

Foto: Printscreen

Velika Britanija tačno u ponoć po centralnoevropskom vremenu napustila je Evropsku uniju i postala prva zemlja koja je izašla posle 47 godina.

Od ovog trenutka Velika Britanija se nalazi u tranzicionom periodu koji će trajati narednih 11 mjeseci, prenosi b92.net.

Nakon brojnih uspjeha i neuspjeha da se usklade interesi građana, britanskog patlamenta i Evropske unije, Boris Džonson, za razliku od njegove prethodnice, ostaće upampćen kao premijer koji je uspio da Veliku Britaniju izvede iz EU.

“Bregzit će biti gotov do 31. januara – nema ako, nema ali, nema možda”, rekao je Džonson građanima i ispunio svoje obećanje.

Velika Britanija napušta Evropsku uniju s mješavinom radosti, ljutnje i ravnodušnosti, odlazeći u nepoznato u jednom od najvećih udaraca dosad u pokušaju Evrope da napravi jedinstvo iz ruševina Drugog svjetskog rata, prenosi Tanjug, podsjetio je Rojters.

Zastava Evropske unije skinuta je danas sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu, što je simboličan potez uoči izlaska te zemlje iz Evropske unije.

U ponoć će, prenosi Al Jazeera, EU izgubiti 15 odsto ekonomije, svog najvećeg vojnog potrošača i međunarodnu finansijsku prijestonicu – London.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!