Ruska vlada podnijela ostavku nakon Putinovog obraćanja naciji

Prije nego što je najavljeno raspuštanje kabineta, premijer i šef države održali su radni sastanak

Vladimir Putin (Foto: Printscreen)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev podnio je ostavku i raspustio rusku vladu.

Ostavka je uslijedila nekoliko sati nakon što se predsjednik Vladimir Putin obratio Saveznoj skupštini.

Prije nego što je najavljeno raspuštanje kabineta, premijer i šef države održali su radni sastanak, saopšteno je iz Kremlja. prenosi “Blic”.

Pres služba Kremlja je saopštila da je Medvedev razgovarao sa Putinom o “inicijativama koje je iznio tokom današnjeg govora”.

Putin je je pozvao na referendum o amandmanima Ustava i predložio da državna Duma ima ovlašćenje da predlaže premijera, zamenike premijera i ministre, a da predsjednik ima obavezu da imenuje predložene kandidate.

Putin se zahvalio Medvedevu na dosadašnjem radu i pozvao premijera i kabinet da nastave sa radom dok se ne formira nova vlada, prenosi agencija TAS S.

“Želim da vam se zahvalim na svemu što je urađeno u ovom stadijumu našeg zajedničkog rada, želim da izrazim zadovoljstvo postignutim rezultatima”, rekao je Putin.

Govoreći o današnjem Putinovom govoru o stanju nacije pred ruskom Dumom, Medvedev je rekao da je predsjednik najavio “brojne fundamentalne promene ruskog Ustava”.

“Kada budu usvojene, ove promjene će donijeti značajne promjene Ustavu i ravnoteži snaga u cjelini”, rekao je Medvedev.

Nakon formiranja nove vlade, očekuje se da će Medvedev preuzeti funkciju zamjenika predsjedavajućeg Savjeta za bezbjednost Rusije. Medvedev je navodno prihvatio Putinov predlog da preuzme novu funkciju.

“Smatram da je to moguće i to ću učiniti u narednim danima. Uvešću funkciju zamjenika šefa Savjeta bezbjednosti. Kao što je poznato, predsjednik Rusije je šef Savjeta bezbjednosti. Dmitrij je uvijek dijelio ove probleme. Sa stanovišta unapređenja naše odbrambene sposobnosti i bezbjednosti, vjerujem da je to moguće i zamolio sam ga da ubuduće rješava takva pitanja”, rekao je ruski lider.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!