Marković: Otvoreni smo za dijalog sa Mitropolijom oko temeljnog ugovora

Pored bilježenja pozitivnih ekonomskih trendova, Crna Gora se u kontuinutetu potvrđuje kao politički i demokratski stabilno okruženje za sve svoje građane. Kao što smo bili svjedoci u proteklih par nedjelja, uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima smo bili izloženi, uspjeli smo da očuvamo bezbjednost i osnovne vrijednosti koje baštini naše društvo, rekao je predsjednik Vlade

Foto: GOV.ME

Premijer Duško Marković kazao je da Vlada ostaje otvorena za inkluzivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Pored bilježenja pozitivnih ekonomskih trendova, Crna Gora se u kontuinutetu potvrđuje kao politički i demokratski stabilno okruženje za sve svoje građane. Kao što smo bili svjedoci u proteklih par nedjelja, uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima smo bili izloženi, uspjeli smo da očuvamo bezbjednost i osnovne vrijednosti koje baštini naše društvo“, rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je Crna Gora na primjeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO-a i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti, sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

„Kao što znate, od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. do njegovog usvajanja održane su opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona. Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost”, kazao je Marković na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije koji je organizovala Ambasada Hrvatske kako bi predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije, pišu “Vijesti”.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, poručio je da je politički dijalog ekstremno važan za Crnu Goru i da se nada da će biti nastavljen.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!