Veliki uspjeh mlade Bjelopoljke: Amila Kujović na Prinstonu uči i radi sa najprestižnijim svjetskim profesorima

Šansu da pohađa prestižni univerzitet dobila je prije dvije godine, kada je prošla u dvije od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta. Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, Ujedinjeni svjetski koledž Prinston joj je odobrio stipendiju za četvorogodišnje školovanje koja pokriva cjelokupne troškove, a studijska godina iznosi u prosjeku 70 hiljada dolara

Bjelopoljka Amila Kujović treća je godina jednog od najprestižnijih svjetskih univerziteta – Prinstona u Nju Džerziju, studija hemijski i biološki inženjering.

Šansu da pohađa prestižni univerzitet dobila je prije dvije godine, kada je prošla u dvije od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta, priča za “Vijesti” mlada Bjelopoljka.

Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome “Luča”. Prve dvije godine Gimnazije “Miloje Dobrašinović” okončala je sa odličnim uspjehom, a zatim završila i dvogodišnju američku školu United World College u Mostaru.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, Ujedinjeni svjetski koledž Prinston joj je odobrio stipendiju za četvorogodišnje školovanje koja pokriva cjelokupne troškove, a studijska godina iznosi u prosjeku 70 hiljada dolara.

Izučava hemiju, biologiju, genetiku i biohemijske procese, koji se koriste u svrhe medicinskih istraživanja i poboljšanja metoda liječenja bolesti.

“Među važnim predmetima koje izučavam na Prinstonu su diferencijalne jednačine, neorganska i organska hemija, pročišćavanje u hemijskom inženjeringu i biotehnologiji, transport mase, energije i impulsa, otkrivanje ljekova”, kaže Amila.

Školovanje na Prinstonu omogućava joj da uči i radi sa najprestižnijim svjetskim profesorima, u laboratorijama opremljenim najmodernijom tehnologijom.

Amila Kujović (Foto: Privatna arhiva)

Zahvaljujući tome, kaže da je ne samo ovladala teorijom hemijskog i bioloskog inženjeringa, već je imala i priliku da svoje znanje praktično primijeni i pokaže kreativnost, radoznalost i inovativnost u istraživanju.

Zbog izuzetnog prosjeka, uspjela je da dobije preporuku da radi kao mentor mlađim studentima, kojima pomaže da savladaju zahtjevan studijski program i podstiče ih da razvijaju neophodne vještine za uspješno i kvalitetno školovanje. Obavljala je praksu kao asistent u istraživanju razvijanja nervnog sistema i regeneracije srca na Oksford univerzitetu.

“Primijenivši svoja znanja na važnim projektima, moj doprinos je bio prepoznat što me još više ohrabrilo da težim ka ostvarenju svog sna. U sklopu ovog istraživanje bila sam uključena u formiranju stabilnih linija zebra – ribe sa željenim mutacijama koja se koristi kao model organizam za istraživanje regeneracije srca. Takođe sam radila na optimizaciji CUT&RUN protokola koji se koristi u svrhe izučavanja razvoja nervnog sistema zebra – ribe”.

Ističe da već planira da obrazovanje usavrši kroz doktorske studije.

Želja joj je da se kvalifikuje da radi na otkrivanju metoda liječenja nekih od najrasprostranjenijih, a trenutno neizlječivih bolesti.

“Smatram da je za ostvaranje jednog ovakvog cilja najvažnije da imamo unutrašnju motivaciju, istrajnost i želju, ali i podršku najbližih. Tako da bih ovom prilikom željela da ohrabrim sve srednjoškoce i studente Crne Gore da konkurišu za ovakve i slične programe jer zaista jesmo konkurentni u cijelom svijetu”.

Amila kaže da se uvijek posebno radovala upoznavanju i novim prijateljstvima koje je stekla u Americi.

Sa Prinstona, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džersi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Jadranka Ćetković (“Vijesti”)  

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!