Sarajlija čija je poruka potresla region: Usijanim glavama opisao sam šta je rat radi budućnosti svoje kćeri

“Suviše je krvi poteklo ovim našim brdima, planinama i dolinama, na kraju krajeva svi bi se trebali otrijezniti i krenuti boljim putem. Najveći patriotizam ustvari je odgojiti svoje dijete da bude časno i pošteno te mu pružiti znanje, a sve ostalo nije bitno. Ja sam u ratu samo vršio svoju dužnost prema državi, još sam bio maloljetan kada sam otišao u rat i mislim da je dužnost vojnika posljednja dužnost koju čovjek treba vršiti”, pojasnio je Kurbašić

Sarajlija Eldin Kurbašić svojim iskrenim i antiratnim statusom na socijalnoj mreži Facebook privukao je jučer pažnju cijelog regiona. Kurbašić je u izjavi za “Avaz” otkrio da je poruku posvetio svojoj kćeri i njenoj budućnosti. Kaže da je htio onima koji danas govore o ratu, a o njemu ništa ne znaju, opisati prosječnu sedmicu vojnika.

ZAGOVARAČI RATA

“Njima je bio upućen ovaj tekst, tim zagovaračima rata koji, nažalost, i danas postoje u BiH. Objavu sam posvetio svojoj kćeri Inaji, čija mi je budućnost jako bitna”, kazao je Kurbašić.

Autor poruke ističe da je bio maloljetni borac Armije RBiH i diverzant.

“Na kraju rata imao sam 20 godina, nakon čega sam i teško ranjen u posljednjoj akciji deblokade Sarajeva i tu je završio moj ratni put 16. juna 1995. godine na Velikoj kuli na Mrkovićima. Učestvovao sam u proboju i bio sam pripadnik Izviđačko–diverzantske čete Komande 12. sarajevske divizije”, naglasio je Kurbašić.  

Dodao je da je ova objava zbir njegovih iskustava koja je u ovom vremenu htio podijeliti s ljudima, jer se sve više i više priča o podizanju nekih novih tenzija, o novim ratovima i osvetama.

“Suviše je krvi poteklo ovim našim brdima, planinama i dolinama, na kraju krajeva svi bi se trebali otrijezniti i krenuti boljim putem. Najveći patriotizam ustvari je odgojiti svoje dijete da bude časno i pošteno te mu pružiti znanje, a sve ostalo nije bitno. Ja sam u ratu samo vršio svoju dužnost prema državi, još sam bio maloljetan kada sam otišao u rat i mislim da je dužnost vojnika posljednja dužnost koju čovjek treba vršiti”, pojasnio je Kurbašić.

PODIJELITI ZNANJE

On smatra da su najveći pacifisti obično ratni veterani te da najviše vole mir oni koji su preživjeli rat ili porodice žrtava. Dijelove Kurbašićeve objave na Facebooku prenosimo i u našem listu. Tako Kurbašić svoju objavu počinje riječima: „Pošto se digla kuka i motika patriota i rodoljuba svih vrsta, sa svih meridijana i paralela, svih boja partijskih knjižica i imovinskih kartica, prizivaju se ratovi, frontovi… Red je da se podijeli znanje, čista empirija, ništa prepisano.”

ŠTA JE NAPISAO KURBAŠIĆ

Roditelji gledaju brdo s prozora kako ga devastira hiljade granata, a znaju da si ti gore u akciji. Dok to gledaju, mole Boga da se živ vratiš, pa po cijenu i da ostaneš invalid. Samo da si živ. Ne mora te pogoditi metak ili geler da bi te ubilo u borbi. Ubija i detonacija tako što ti od udara popucaju organi. Prvi simptomi su gubljenje svijesti i povraćanje krvi.

Vratiš se iz akcije s terena pa dobiješ dužnost da odeš supruzi i majci tvog druga te njegovoj dvogodišnjoj kćeri da im kažeš da im je muž, sin i otac poginuo. Preporučeno imati tablu sedativa sa sobom da im odmah daš, ali one vrisnu u plač odmah kada te vide s dvojicom drugova, jer sasvim sigurno nemaš osmijeh na licu. Onda se obavezno na par trenutaka zamisliš i pretpostaviš kako bi tvoji reagovali na tu situaciju.

Kurbašić je iz svojih iskustava podijelio da u ratu otkriješ da je krvoskok iz femoralne arterije oko pola metra visine kada je metak ili geler pokidaju, a ti stavljaš dlan drugom čovjeku na nju, dok mu drugom rukom vadiš jezik iz grkljana da se ne uguši u šoku koji nastupa odmah.

Rat je kad moraš zanemariti nutritivne vrijednosti margarina koji dobiješ na kriški hljeba za doručak i njime namažeš svoje vojničke čizme, jer ti je preče u snijegu imati suhe noge u čizmama nego pun želudac.

Neprijateljski snajperista dosadniji je od bilo kojeg komarca, a navala adrenalina kada te drže u karantinu pred akciju je konstantna i jača je oko 845 puta nego ona u trenucima tvog prvog seksualnog iskustva.

Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno da svim usijanim glavama koji bi da ratuju poručio: Ne prizivajte ratove ako niste sve ovo i još deset puta ovoliko spremni da podnesete, vi i vaši sinovi.

 Autor: E. Halimić (Avaz)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!