Najavljen skup ispred Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku: “Moleban podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u CG”

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je uoči i nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i prosrpskih opozicionih partija, stupio je na snagu prije tri dana

Ispred Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku, u organizaciji Crkve Svetog Save, sjutra će biti održan moleban podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori

Iz ove crkve pozivaju na “molitveno sabranje kako bi se izrazila usrdna podrška braći i sestrama u Crnoj Gori koja brane naše vekovima stare svetinje od bespravne konfiskacije”.

Molitveni skup je zakazan za 12 časova i trajaće dva sata. Poziv na ovaj skup su uputile i druge srpske organizacije iz SAD.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je uoči i nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i prosrpskih opozicionih partija, stupio je na snagu prije tri dana.

Propisano je, između ostalog, da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, stara skoro 170 godina, izgorjela je 2016. godine. U toku su radovi na ovom vjerskom objektu.

Na stranici od ovog vjerskog objekta, navodi se da je kupljena 1943. godine.

Zanimljivo je da se u ovoj crkvi održavaju parastosi i za ratnog zločinca Dražu Mihailovića, krivog i za zvjerska ubistva brojnih Srba u toku Drugog svjetskog rata.  

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!