Dr Alma Zadić: Od migranta iz Bosne do ministarke u vladi Austrije

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom na to da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužilaštvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju. Austrijski “Standard” piše da se Alma Zadić ne plaši velikih zadataka i da je bila praktikant u Haškom tribunalu

Dr Alma Zadić će, po svemu sudeći, biti prva austrijska ministarka koja ima migrantsko porijeklo.

Austrijski mediji pišu da je ona sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Univerzitetu Columbia. Kada se vratila iz SAD-a, sedam godina je radila kao advokat u uglednoj advokatskoj kancelariji Freshfields Bruckhaus Deringersa, čije sjedište je u Londonu i koja ima svoje kancelarije u 17 zemalja. 

U jednom od intervjua dr Alma Zadić je izjavila da je odlučila da se bavi politikom jer smatra da svojim iskustvom može doprinijeti parlamentu, narodu i promjenama u Austriji.

“Posljednjih mjeseci je zabilježen porast mržnje u Austriji. Predizborne kampanje su bile napete. Puno toga je bilo usmjereno protiv stranaca, migranata, izbjeglica”, rekla je Zadić za Al Jazeera Balkan polovinom oktobra 2017. godine, nakon što je na parlamentarnim izborima izborila svoje mjesto u državnom parlamentu.

Ona smara da je „vrijeme da se počnemo boriti protiv toga, da se borimo protiv te mržnje i mislim da lista `PILZ´ i ja lično možemo doprinijeti tome. Mislim da moj ulazak u parlament nije samo meni važan. Važan je svim ljudima koji su došli u Austriju i koji nisu rođeni u Austriji, a mislim i ljudima iz BiH i sa područja bivše Jugoslavije”, kazala je je Zadić.

META NAPADA EKSTREMNIH DESNIČARA

Nakon što je nominovana za ministarku, desničari u Austriji su uputili niz kritika na njen račun. Markus Abwerzger iz FPÖ-a je na Facebooku napisao: „Ova gospođa će izgleda stvarno biti ministarka pravosuđa. Ona je na prvoj instanci nepravosnažno osuđena, a sudski proces očito još traje”.

Foto: Facebook

Zadić je pred Zemaljskim sudom u Beču u novembru osuđena na novčanu kaznu od 700 eura zbog toga što je na Twitteru napisala :„Nema tolerancije za neonaciste, fašiste i rasiste”. Uz ovaj tekst je objavila fotografiju člana Burschenschaftena koji sa prozora pozdravlja nacističkim pozdravom. On je kasnije saopštio da je samo mahao demonstrantima koji su, kao i svakog četvrtka od 2000-te, protestovali ulicama Beča protiv FPÖ, ali pre svega protiv rasizma, ksenofobije i homofobije. Burschenschaft su tradicionalna studentska muška udruženja koja i danas postoje u visokim školama u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj. Burschenschaft s jedne strane pomno njeguju narodne običaje i tradiciju i uz to nastoje očuvati posebnu sliku muškosti. S druge strane, među njima ima veliki broj krajnjih desničara, te su neka udruženja pod prismotrom državne bezbjednosti.

Ispod te objave Abwerzgera – koja je u međuvremenu izbrisana – pojavio se i veliki broj rasističkih i seksističkih komentara upućenih na račun Zadić: „Kriminalna muslimanka će biti ministarka pravosuđa”, “Uskoro ćemo dobiti šerijat, stranci dobijaju ministarske pozicije”, “Propast Austrije”, “Idi tamo odakle si došla”, neke su od tih poruka.

U junu 2018. godine, tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) Johann Raedler je glasno dobacio: “Nisi u Bosni, nemojte to miješati”.

ALMA SE NE BOJI POSLA

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom na to da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužilaštvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju. Austrijski “Standard” piše da se Alma Zadić ne plaši velikih zadataka i da je bila praktikant u Haškom tribunalu.

O nominaciji Alme Zadić će u subotu (4.1.2020.) biti odlučeno na kongresu Zelenih, što je, kako piše austrijski „Standard”, formalna stvar, jer Zadićeva u bazi stranke ima veliku podršku.

Izvor: DW.DE

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!