Ambasador Republike Srbije Vladimir Božović odbio da primi protestnu notu (VIDEO)

Ambasador Božović osudio je pomenuti čin kao neprimjeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana. „Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenijevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“. Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore

Foto: Printscreen

Ambasador Republike Srbije Vladimir Božović odbio da primi protestnu notu.

On je pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

“Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je, piše u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, rekao da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbjeđivanju nesmetanog i bezbjednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Ambasador Božović osudio je pomenuti čin kao neprimjeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana. „Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenijevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“. Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!