Glas Amerike: Kongres korak bliže opozivu Donalda Trampa

Uprkos opozivu, očekuje se da Tramp ostane predsjednik SAD jer je za razrješenje s funkcije potrebno da opoziv potvrdi i Senat – u kojem većinu imaju republikanci

Politico.com

Pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu Kongresa nastavljena je debata o predlogu za opoziv predsednika Donalda Trampa.

Kako prenosi Glas Amerike, Nakon što predstavnici u odboru završe raspravu o dva osnova za opoziv – zloupotrebi položaja i opstrukciji istrage u Kongresu – trebalo bi da glasaju. Usvajanje predloga opoziva u Odboru za pravosuđe je korak pred finale – glasanje Predstavničkog doma o opozivu Donalda Trampa.

Očekuje se da će Odbor za pravosuđe, koji ima demokratsku većinu, tokom dana usvojiti predlog o opozivu Trampa, a cio Predstavnički dom bi mogao o da glasa sljedeće nedelje.

Uprkos opozivu, očekuje se da Tramp ostane predsjednik SAD jer je za razrješenje s funkcije potrebno da opoziv potvrdi i Senat – u kojem većinu imaju republikanci.

Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj time što je pritiskao predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o Trampovom rivalu Džozefu Bajdenu, a optužuju ga i za opstrukciju Kongresa koji je to istraživao.

Demokrate su pojednostavile optužnicu protiv Donalda Trampa i svele je na dvije tačke, odnosno nisu ubacivale optužbe protiv predsjednika SAD iz izvještaja Roberta Malera.

Donald Tramp je negirao da je uradio bilo šta protivzakonito i ceo proces opoziva naziva “prevarom”. Tramp je treći predsednik SAD koji se suočava sa opozivom i to dok je u kampanji za reizbor 2020.

Prilično je izvjesno da će posle suđenja u Senatu ostati na položaju, jer je potrebna dvotrećinska većina senatora da bi predsjednik bio razriješen dužnosti.

Pretpostavlja se da bi suđenje moglo da bude održano u januaru, pošto se Kongres vrati sa božićne pauze. Ipak, nije jasno koliko će dugo trajati proces u Senatu.

Pojedini republikanski senatori smatraju da bi proces trebalo brzo okončati i zalažu se za strategiju u kojoj neće imati svjedoke (na koje imaju pravo).

Lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da nije donijeta odluka o tome koliko bi suđenje trebalo da traje.

Proces u Senatu liči na suđenje jer su senatori u ulozi porotnika, a procesom će predsjedavati predsjednik Vrhovnog suda Džon Roberts.

Tokom suđenja demokratskom predsjedniku Bilu Klintonu 1999. godine, nije bilo svjedoka u Senatu, Umjesto toga, snimali su se iskazi samo nekoliko svjedoka, koje su senatori gledali iza zatvorenih vrata. Klinton je na kraju oslobođen optužbi koje su bile rezultat njegovih seksualnih odnosa sa Monikom Levinski.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!