Utvrđen predlog opoziva: Tramp optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju (VIDEO)

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će najkasnije do četvrtka glasati o predlogu opoziva Trampa, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dobro obaviještene izvore. Predstavnički dom u punom sastavu bi o predlogu opoziva Trampa trebalo da se izjasni naredne nedjelje

Foto: Printscreen

Demokrate u Predstavničkom domu iznijele su u utorak formalne optužbe protiv predsjednika Donalda Trampa.

Demokratski kongresmeni su na konferenciji za novinare saopštili da je utvrđen predlog opoziva Trampa po dvije osnove – zloupotreba položaja i opstrukcija Kongresa.

Predsejdavajući Odbora za pravosuđe Džerlod Nedler rekao je novinarima da je Tramp ugrozio američki Ustav, podrio integritet izbora 2020. godine i ugrozio nacionalnu bezbjednost.

“Tramp misli da je iznad zakona. Niko, pa čak ni predsjednik nije iznad zakona”, rekao je Nedler na konferenciji, kojoj je prisustvovala predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kao i predsjedavajući ostalih odbora koji su vodili istragu.

Oglasila se i Bijela kuća koja je saopštila da je riječ o neosnovanom i stranačkom pokušaju da se podrije aktuelni predsjednik, a da će se Tramp izjasniti o “lažnim optužbama” na suđenju u Senatu i da očekuje da će biti oslobođen, “jer nije uradio ništa pogrešno”.

“Demokrate u Predstavničkom domu već dugo žele da ponište glasove 63 miliona Amerikanaca. Odlučili su da moraju da opozivu predsjednika Trampa zato što ne mogu da ga legitimno poraze na biračkim mjestima”, navela je portparolka Stefani Grišam i ocijenila da demokrate koriste telefonski razgovora sa ukrajinskim predsjednikom kao izgovor za “stranački, neopravdan i patetičan pokušaj da se zbaci Trampova administracija i ponište rezultati izbora 2016. godine”.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će najkasnije do četvrtka glasati o predlogu opoziva Trampa, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Predstavnički dom u punom sastavu bi o predlogu opoziva Trampa trebalo da se izjasni naredne nedjelje.

S obzirom na to da demokrate imaju većinu, gotovo je sigurno da će glasati za opoziv američkog lidera.

To će otvoriti put za suđenje u Senatu, vjerovatno u januaru, gdje se dvotrećinskom većinom odlučuje o tome da li bi Tramp trebalo da bude smijenjen. Malo je vjerovatno da će republikanci, koji imaju većinu u Senatu, glasati za Trampovu snjemu.

Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj zaustavljanjem isplate vojne pomoći Ukrajini, kao i uslovljavanjem moguće posjete Bijeloj kući, da bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Tramp je odbacio optužbe i istragu o opozivu nazvao prevarom i lovom na vještice. Biela kuća odbila je da učestvuje u javnim saslušanjima u Predstavničkom domu zato što, kako je više puta saopštila, proces nije fer.

Tramp je na Twitteru ponovo oštro kritikovao poteze demokrata, navodeći da je opoziv predsjednika u trenutku kada zemlja ima tako snažnu ekonomiju “i što je važnije, kada on nije uradio ništa pogrešno”, čista politička ludost, piše Glas Amerike.

Istraga o opozivu pokrenuta je 24. septembra nakon što je uzbunjivač iz obavještajne zajednice podnio prijavu, zabrinut zbog telefonskog razgovora Trampa sa Zelenskim 25. jula, tokom kojeg je američki lider tražio od ukrajinskog kolege da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Tramp je četvrti američki predsjednik u istoriji suočen sa opozivom. Ako bude opozvan, biće treći predsjednik kojem će biti suđeno u Senatu. Nijedan predsjednik nije smijenjen s položaja u okviru procedure opoziva, mada je Ričard Nikson podnio ostavku u toku procesa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!