Bjelopoljka stigla do “Voga”: Katarina Zlajić ima tek 27 godina, a već se proslavila u dizajniranju nakita (VIDEO)

Od jedne platforme za promociju mladih dizajnera nakita u Londonu, koja ima svoj sajt i šop gdje promoviše mlade i podržava ih, izabrana je među 100, a potom među 50 najboljih dizajnera

Foto: NVO “Multimedijal Montenegro”

Prekretnica u profesionalnom životu mlade Bjelopoljke Katarine Zlajić bila je vijest da ju je prestižni modni časopis “Vog” uvrstio među 20 najboljih mladih dizajnera koji najviše obećavaju.

Katarina, koja ima tek 27 godina, od tada je imala niz izložbi, priznanja, učestvovala je i u krupnim projektima, prije svega u dizajnu nakita, a njene proizvode sada nose i poznate ličnosti.

Foto: Facebook

„Završila sam Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo, a na trećoj godini sam počela da istražujem sve vezano za nakit i tokom raspusta mjesec-dva eksperimentisala sa raznim materijalima. Bilo je poteškoća u početku i stalno sam brinula da li će mi neko vratiti nešto, da li će se raspasti i slično“, priča mlada dizajnerka.

Da je krenula pravim putem, pokazalo se ubrzo.

Foto: Facebook

„Bila sam izabrana od jedne platforme za promociju mladih dizajnera nakita u Londonu među najbolje. Oni imaju svoj sajt i šop gdje promovišu mlade i podržavaju ih, a ja sam izabrana dva puta – prvi put među 100, a drugi put među 50 najboljih. Tada sam predstavila rad u Vićenci, u Italiji, i upoznala se sa Sarom Maino, koja je jedna od svjetskih eksperata za mlade dizajnere i radi u italijanskom ‘Vogu’. Tada sam na Instagram stranici italijanskog ‘Voga’ izabrana među 20 najboljih mladih dizajnera koji najviše obećavaju. To je bila prekretnica u daljem radu“, kaže Katarina.

Foto: Facebook

Na pitanje kako izrađuje nakit, kaže da je od samog početka imala više varijacija i raznih načina. Glavni materijal koji koristi je rajsferšlus, kristalno staklo i kamenje, poludrago i prirodno.

„Dva puta godišnje radim kolekcije. Pošto imam puno posla želim da ih upotpunim i radim nešto što želim, i onda se ‘dese’ kapice i aksesoar za glavu, torbe, koje radim redovno, i koje su tražene. Tu imam veći prostor za izražavanje. Radila sam i cipele, to je fenomenalan detalj koji radim po porudžbini i koji uvijek imam spreman u ateljeu za kupce“, priča Katarina.

Foto: Facebook

Prije četiri godine, Katarina je radila i krunu za misicu Crne Gore.

„Za izradu krune trebalo mi je više od dva mjeseca i bila je u starom duhu, našoj tradiciji, u skladu sa mojim očekivanjima, sa zelenim detaljima, da asocira na Crnu Goru“, kaže Katarina.

Trajanje izrade jednog komada nakita, kako kaže, zavisi od modela i načina na koji se radi, tako da se ponekada posveti i cio dan.

Foto: Facebook

„Najduže sam radila na jednoj torbi koja je rađena duže od tri mjeseca. Izlagala sam je u Italiji. Torbe sam izlagala i u Dubaiju i sve prodala. Izlagala sam i u Luvru, Sloveniji, Srbiji… Kada sam bila u Italiji, nisam očekivala da će im se toliko dopasti”, priča umjetnica.

Što se tiče klijenata, na početku su to, kako kaže, bile otmene žene koje su kupovale nakit, žene koje imaju osjećaj za estetiku i koje umiju to da iznesu, ali sad ima sve više djevojka koje kupuju. Njen nakit nose i brojne poznate ličnosti. Nakit koji je brendiran pod njenim imenom za sada možeda se kupi kod nje, u Podgorici i u Bijelom Polju.

Foto: Facebook

Katarina se, odnedavno, bavi i dizajniranjem odjeće.

„U pitanju su odjevni komadi, dosta ekstravagantni, jer sada vidim sebe tu, ali će biti i jednostavnijih. Biće lijepi, svedeni materijali koji ostavljaju moj estetski pečat“, otkrila je ona.

Mladima, a posebno onima koji žele da se bave dizajnerskim poslom, poručuje da, prije svega, moraju da vole ono što rade, a zatim i da moraju da imaju neku svoju prepoznatljivost.

Foto: Facebook

„Morate biti autentični da biste bili prepoznatljivi i opstali. Morate biti uporni i morate raditi“, zaključila je Katarina.

 

NVO “Multimedijal Montenegro”

Prvu platu zaradio je sa samo 15 godina, a danas Bjelopoljac Denis Hodžić postavlja standarde u ugostiteljstvu (VIDEO)

Anđelija Blešić: Dizajnom počela da se bavi bježeći od surove stvarnosti, danas uspješna preduzetnica (VIDEO)

Bez ičije pomoći Bjelopoljac Adnan Husović je počeo da snima videa i kači na YouTube i danas od toga živi (VIDEO)

Inženjer Obrad Femić u svojoj struci nema posla, pa se “okrenuo” poljoprivredi: Od sela može da se živi, ali mora da se radi (VIDEO)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!