Pentagon objavio snimke napada na sklonište Baghdadija: Vođa terorista sahranjen u more

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku Frenk Mekenzi je na pres konferenciji u Pentagonu opisao akciju, objavljujući kratak crno-bijeli snimak na kom se, kako je rečeno, vidi kako američki vojnici opkoljavaju Bagdadijev štab i potvrđuje se izveštaj da je vođa ISIS sahranjen u moru nakon te akcije

Američki komandant general Kenneth McKenzie Jr. na konferenciji za medije prikazao je videosnimke i fotografije akcije američkih vojnika u kojoj je u noći sa subote na nedjelju ubijen vođa grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi.

Kako javlja Balkans Al Jazeera, snimci su objavljeni na društvenim platformama Centralne komande američke vojske (CENTCOM).

U akciji na sjeveru Sirije je, kako je u nedjelju rekao američki predsjednik Donald Trump, učestovalo osam helikoptera.

Baghdadi se, kako je naveo, ubio tako što je aktivirao eksplozivni prsluk, pri čemu je ubio i svoje troje djece.

„Pojedinci koji su planirali i izvršili ovu misiju su veliki profesionalci, fokusirani na svoju misiju, prije nego na slavu i priznanje. Posvećeni ljudi rade naporan i riskantan posao i oni su ga odradili odlično“, rečeno je iz Centralne komande, uz napomenu da je na američke letjelice zapucano sa dvije lokacije u blizini skrovišta u kojem je bio Baghdadi.

McKenzie je pokazao i fotografije s lica mjesta.

Centralna komanda je u objavi na Twitteru dodala da je, „uprkos visokom pritisku i prirodi akcije, uložen veliki napor da se izbjegnu civilne žrtve i zaštite djeca za koju se sumnjalo da se nalaze u skrovištu“.

„Kada smo opkolili sklonište, nekoliko puta smo ponovili poziv osobama koje su bile unutra, da izađu na miran način“, navela je Komanda.

Kako je navedeno, američki predsjednik Donald Trump u toku dana će uručiti Medalju časti vojnicima koji su izvršili akciju.

Baghdadi je osnivač i lider ISIL-a od 2010. godine, a već godinama nije bilo poznato gdje se nalazi.

Mediji su i ranije u više navrata javljali da je ubijen u operacijama u Iraku i Siriji, ali nikada to nije zvanično potvrđeno.

Dugo se vjerovalo da se Baghdadi skrivao na području duž iračko-sirijske granice.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!