Erdogan stigao u Beograd, u fokusu ekonomske teme

Drugi dan Erdoganove posjete obilježiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo. Dvojica predsjednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Foto: Printscreen (Tanjug)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je sa brojnom delegacijom u dvodnevnu posjetu Srbiji.

Odmah poslije svečanog dočeka ispred Palate Srbija, Erdogan i sprbijanski presjednik Aleksandar Vučić obišli su izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, a potom je usledio razgovor dvojice predsjednika.

Erdogan i Vučić nakon toga će predsjedavati sastankom Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske.

Dvojica predsjednika popodne će se obratiti učesnicima Srpsko-turskog poslovnog foruma na kome se očekuje oko 200 turskih privrednika.

Drugi dan Erdoganove posjete obilježiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo. Dvojica predsjednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fokusu Erdoganove posete biće ekonomske teme. Trgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine je premašila milijardu eura, dok su turske investicije u Srbiji, prema procjenama, dostigle 200 miliona eura, prenosi Danas.

Očekuje se da će tokom Erdoganove posjete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, prije svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je posljednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Uoči dolaska u Srbiju Erdogan je u intervjuu Politici rekao da je postizanje dogovora o Kosovu, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za dugoročnu stabilnost i mira na Balkanu u čiji sastav kako je dodao ulazi i Turska.

On je rekao da Turska želi da ojača odnose i saradnju s regionom na svakom polju i da Srbiju koja, po njegovim riječima, ima strateški položaj na Balkanu, vidi kao susjednu zemlju, iako nema zajedničke granice.

Upitan o bošnjačkim političarima u Srbiji koji podržavaju projekat „Zelene transverzale“ čiji je cilj pripajanje Bosni i Hercegovini i Kosovu djelova Srbije u kojima živi muslimanska manjina, kao i navodima o turskoj podršci tom planu, Erdogan je rekao da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije, kao i da sve narode Balkana vidi kao prijatelje s kojima je vjekovima živjela zajedno i koji će “sarađivati na svim poljima u budućnosti, ne praveći razliku izmedju Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata“.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!