Izvještaj zviždača: Tramp tražio uplitanje Ukrajine u izbore 2020. rizikujući američku nacionalnu bezbjednost?

Zviždač u žalbi, takođe, navodi da je više zvaničnika kazalo da je Bijela kuća intervenisala kako bi „zaključala” sve izvještaje o razgovoru Trampa i Zelenskog, što pokazuje da su bili svjesni ozbiljnosti situacije. Dodaje se i da su advokati Bijele kuće dali instrukcije o tome da elektronski transkript razgovora bude uklonjen iz kompjuterskog sistema. Razgovor Trampa i Zelenskog slušalo je više od deset zvaničnika Bijele kuće, navodi zviždač

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

U izvještaju zviždača koji je juče objavio kongresni odbor navodi se da je predsjednik SAD Donald Tramp iskoristio funkciju kako bi naveo Ukrajinu da se umiješa u izbore 2020. rizikujući američku nacionalnu bezbjednost, i da su zvaničnici Bijele kuće, svjesni ozbiljnosti afere, kasnije pokušali da zataškaju sporni telefonski razgovor.

Obavještajni odbor Predstavničkog doma, kojim upravljaju demokrate, objavio je izvještaj zviždača sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti, a zbog kojeg je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi otvorila zvaničnu istragu za impičment republikanskog predsjednika.

„Duboko sam zabrinut da dolje navedene aktivnosti predstavljaju ozbiljan, flagrantan problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja”, navodi se u izvještaju zviždača.

Tramp je, prema sažetku razgovora koji je u srijedu objavila Bijela kuća, vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži demokratskog favorita za predsjedničku nominaciju Džoa Bajdena u koordinaciji sa ministrom pravde Vilijamom Barom i Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem.

Nekoliko trenutaka nakon što je juče objavljen izvještaj zviždača, odbor je počeo saslušanje na kojem je direktor obavještajne službe, Džozef Meguajer, trebalo da svjedoči o dokumentu nakon što je nedjeljama odbijao da ga proslijedi Kongresu.

Navodeći da su više od šest nedjelja zvaničnici Bijele kuće razgovarali o Trampovoj komunikaciji sa Ukrajinom, zviždač, čiji je identitet nepoznat, u izvještaju izražava zabrinutost da napori da se izvrši pritisak na Ukrajinu „predstavljaju rizik za američku nacionalnu bezbjednost” podrivajući napore „da se spriječi i suzbije strano miješanje u američke izbore”.

Zviždač u žalbi, takođe, navodi da je više zvaničnika kazalo da je Bijela kuća intervenisala kako bi „zaključala” sve izvještaje o razgovoru Trampa i Zelenskog, što pokazuje da su bili svjesni ozbiljnosti situacije. Dodaje se i da su advokati Bijele kuće dali instrukcije o tome da elektronski transkript razgovora bude uklonjen iz kompjuterskog sistema. Razgovor Trampa i Zelenskog slušalo je više od deset zvaničnika Bijele kuće, navodi zviždač.

Tramp, prenose “Vijesti”, tvrdi da nije učinio ništa loše i optužuje demokrate da pokušavaju da ga politički unište.

Nensi Pelosi (Foto: Printscreen)

Žalba zviždača tiče se razgovora od 25. jula u kojem Tramp traži od Zelenskog da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je radio za gasnu kompaniju u Ukrajini. U žalbi se navodi da je više američkih zvaničnika kazalo da su ukrajinski lideri bili navedeni da povjeruju da će Tramp sa Zelenskim razgovarati samo ako ukrajinski lider bude sarađivao.

Razgovor se dogodio nakon što je Tramp naredio zamrzavanje skoro 400 miliona dolara američke pomoći Ukrajini, koje je adminstracija kasnije pustila.

Tramp je juče odmah odbacio izvještaj zviždača. „Demokrate pokušavaju da unište Republikansku partiju i sve što ona predstavlja”, objavio je Tramp na Twitteru. „Držite se zajedno, igrajte njihovu igru i snažno se borite republikanci. Naša zemlja je u pitanju”.

Nensi Pelosi je juče optužila Trampa da je učestvovao u naporima da se zataška skandal. Ona je kazala da je zviždač prijavio „kontinuiranu zloupotrebu sistema elektronskih podataka za čuvanje povjerljivih, osjetljivih informacija o nacionalnoj bezbjednosti, koji je Bijela kuća koristila kako bi sakrila informacije političke prirode”.

„Ovo je zataškavanje”, kazala je Pelosi.

Protivnici Volodimira Zelenskog kazali su juče da bi njegove kritike evropskih lidera u razgovoru sa Trampom mogle nauditi međunarodnoj poziciji zemlje.

Zelenski je u razgovoru hvalio Trampa kao inspiraciju za njegov politički pokret i složio se sa njim kada je američki lider kazao da evropski političari nijesu podržali Ukrajinu na pravi način.

Ukrajinska opoziciona partija Evropska solidarnost, lojalna bivšem predsjedniku Petru Porošenku, objavila je da takve „nepromišljenje izjave kojima se dovodi u pitanje pomoć EU, a naročito Njemačke i Francuske”, može iskomplikovati međunarodnu podršku Kijevu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!