Nurković: Prvom dionicom autoputa u septembru 2020.

Imamo više nivoa kontrole i tu je, prije svega, međunarodni nadzor, zatim Monteput kao upravljač projektom i Komisija za tehnički prijem radova. Dakle, na svim nivoima se kontroliše svaki kubik ugrađenog betona, svaki metar puta, a sada i prvi metri asfalta koji će se detaljno analizirati i ocijeniti da li je u skladu sa zahtjevima najviših evropskih standarda”, rekao je Nurković

Foto: Printscreen

Gradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare trebalo bi da bude završena do septembra naredne godine, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

“Zadovoljni smo dinamikom. Na osnovu dosadašnjih rezultata očekujemo da svi radovi konačno budu gotovi do septembra iduće godine i da prvi automobili krenu autoputem od Podgorice prema Kolašinu i dalje”, rekao je Nurković radiju Antena M.

On je kazao da je tolerancija na nultom nivou što se tiče kvaliteta i dodao da se radovi izvode po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

“Imamo više nivoa kontrole i tu je, prije svega, međunarodni nadzor, zatim Monteput kao upravljač projektom i Komisija za tehnički prijem radova. Dakle, na svim nivoima se kontroliše svaki kubik ugrađenog betona, svaki metar puta, a sada i prvi metri asfalta koji će se detaljno analizirati i ocijeniti da li je u skladu sa zahtjevima najviših evropskih standarda”, rekao je Nurković.

Na prvoj dionici autoputa, koji će spojiti crnogorsko primorje sa sjevernom državnom granicom, postavljeni su prošle sedmice prvi metri asfalta.

Više puta je i sa pojedinih domaćih i međunarodnih adresa Crnoj Gori zamjerano što je za izgradnju autoputa, kao najveći državni projekat, odabrala kineske partnere. Međutim, američki senator Lindzi Grem, koji je predvodio delegaciju američkog Kongresa, rekao je da se Crnoj Gori u tom smislu ne može ništa zamjeriti jer je prihvatila najbolje uslove, a da je odgovornost evropskih i američkih partnera što nijesu bili konkurentniji.

Nurković smatra da je to realna i poštena ocjena.

“Nedavno sam boravio u Londonu i tamo sam imao susrete sa nekoliko britanskih kompanija koje su zainteresovane za drugu i treću dionice autoputa. Jasno sam podvukao da će postupak u nastavku radova biti transparentan i dostupan svim potencijalnim izvođačima, ali na bazi konkurencije”, rekao je Nurković.

On je kazao da niko neće biti privilegovan.

“Ne možemo odabrati nekoga, bilo da se radi o evropskoj ili kineskoj kompaniji, ako nije konkurentan sa cijenama, rokovima i kvalitetom”, rekao je, prenosi rtcg.me.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH