Vlada odlučila: Na Sinjajevini će biti formiran poligon za potrebe Vojske Crne Gore

Ministar ističe da nije planirano uništavanje viška naoružanja, da vojska tamo ništa neće graditi i uvjerava da formiranje vježbovno – strelišnog poligona neće imati uticaja na zagađenje životne sredine

Predrag Bošković (Foto: Ministarstvo odbrane)

Na Sinjajevini će se formirati poligon za potrebe Vojske Crne Gore, odlučila je Vlada.

Ministar odbrane mr Predrag Bošković kaže da će se lokacija u ukupnoj površini od 74.596.381 kvadrata u tri opštine – Kolašin, Mojkovac i Šavnik, koristiti isključivo kao vježbovno – strelišni poligon za potrebe vojske.

“Vlada, kao odgovoran subjekt, se prema tom pitanju odnijela na najodgovorniji mogući način”, poručio je ministar Bošković.

Ministar ističe da nije planirano uništavanje viška naoružanja, da vojska tamo ništa neće graditi i uvjerava da formiranje vježbovno – strelišnog poligona neće imati uticaja na zagađenje životne sredine.

Na to ukazuje i izvještaj o mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, voda, tlo) koji je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije napravio JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec.

”Ono što je Vladu Crne Gore opredijelilo da danas donese jednu ovakvu odluku jeste što smo komunicirali sa našim partnerima u Evropskoj uniji, zemljama koje imaju mnogo veća iskustva i znanje kada je u pitanju zaštita sredine, pa ću vam reći da Natura 2000, kao ključni dokument EU o zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode, apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima”, kazao je ministar Bošković.

”Ja bih bio prvi protiv i ne bih ovakav argument dostavljao na Vladu da postoji i minimalna šansa da jednom takvom aktivnošću ugrozimo životnu sredinu jedne takve planine kakva je Sinjajevina”, rekao je, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dodao je da je namjera Sinjajevinu učiniti pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, tako i za brojne turiste.

“Tamo će se snimiti nulto stanje i svake godine vršiti monitoring životne sredine”, kazao je ministar Bošković.

Na osnovu dosadašnjih iskustava i stručnih analiza može se zaključiti da municija koja bi se koristila prilikom izvođenja vježbi na Sinjajevini ne bi mogla ugroziti životnu sredinu ni po jednom osnovu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!