Veče dijaspore u Bijelom Polju, gradonačelnik poručio: Nadam se da ćemo saradnju podići na viši nivo

Mi za vas pripremamo pokretanje sajta, biznis brošure i priručnike kako možete investirati sredstva u razvoj naše opštine. U stručnom pogledu imaćete kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja će odgovarati na sva vaša pitanja, i na ona vezano za početak biznisa, istakao je predsjednik Opštine Petar Smolović

Foto: Opština Bijelo Polje

Manifestacija “Veče dijaspore – Bijelog Polja”, koju je organizovala Opština Bijelo Polje u saradnji sa Upravom za dijasporu, održana je sinoć, a prisustvovalo je oko 400 Bjelopoljaca koji žive i rade širom Evrope i svijeta.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović rekao da nikog od iseljenika život i rad u inostranstvu, gdje su svi otišli sa različitim motivima, nije nikog udaljio od crnogorske i bjelopoljske stvarnosti.

“Nadam se da će ovo naše okupljanje postati tradicionalno i da ćemo saradnju podići na viši nivo. Kao lokalna uprava, mi ćemo se truditi da se naša komunikacija permanentno odvija, a ne kao do sada periodično. Vjerujem da su sazreli uslovi da formiramo udruženje Bjelopoljaca u svim većim gradovima u Evropi, koji će biti nukleusi razvoja i komunikacije sa maticom”, rekao je Smolović.

On je goste upoznao sa novinama u pogledu privrednog ambijenta i na koji su način poboljšani uslovi, kao i prevaziđene administrativne barijere. Smolović je istakao da investiciono polje obuhvata turizam, poljoprivredu i prateće sadržaje, ali i osnivanje malih i srednjih preduzeća u šest biznis zona.

Foto: Opština Bijelo Polje

“Mi za vas pripremamo pokretanje sajta, biznis brošure i priručnike kako možete investirati sredstva u razvoj naše opštine. U stručnom pogledu imaćete kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja će odgovarati na sva vaša pitanja”, rekao je on, saopšteno je iz Opštine.

On se zahvalio ljudima iz dijaspore na pomoći koju su pružali svojim najbližima i novac zarađen vraćali u svoj grad na razne načine.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović je izrazio zadovoljstvo što se poslije organizacije razgovora i skupova dijaspore u Baru, Petnjici, Plavu, Gusinju i Rožajama, veče dijaspore održava i u Bijelom Polju. On je podsjetio šta je sve u proteklom periodu država Crna Gora uradila kada je u pitanju uređivanje odnosa i saradnje sa dijasporom.

“Usvojen je zakon koji reguliše ovu oblast, institucionalno ojačana Uprava za dijasporu kao resorni organ saradnje i odnosa sa dijasporom, formiran Savjet za saradnju sa dijasporom, utrđene oblasti saradnje i zacrtani načini njihovog ostvarivanja, ustanovljene nagrade koje matica dodjeljuje istaknutim iseljenicima i organizacijama naše dijaspore širom svijeta”, rekao je Mitrović.

Foto: Opština Bijelo Polje

Na skupu je konstatovano da prostora za unapređenje saradnje ima u svim poljima, a Smolović je obećao saradnju kroz kulturno – umjetničke posjete zavičajnih umjetnika udrženjima u dijaspori.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Bjelopoljski tamburaši, gradski hor “Bijelo Polje” i KUD “Tekstilac”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!